Holivudske zvezde koje imaju najveći IQ!

Za holivudske zvezde ponekad neopravdano važi mišljenje da nisu i najpametniji zbog uloga koje igraju ili predrasuda u vezi sa njihovom profesijom. Među poznatim ličnostima, međutim, ima i izvestan broj onih čiji su inteligencija i obrazovanje dostojni svakog divljenja.

Natali Portman
Natali Portman
Foto: Wikipedia

Dobitnica Oskara i protagonistkinja “Crnog labuda” diplomirala je na prestižnom univerzitetu Harvard pod svojim pravim prezimenom Heršlag, i pohađala je postdiplomske studije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Profesori je pamte kao izuzetnog studenta. Govori šest jezika i dva puta je objavljivala radove u naučnim časopisima. “Više volim što sam pametna nego što sam filmska zvezda”, izjavila je jednom priolikom, u intervjuu za “Njujork post”.

 

Ešton Kučer

Ovaj glumac, koji se nedavno oprobao i u ulozi Stiva Džobsa izgubio je srednjoškolsku stipendiju kada je izveo neslanu šalu, tačnije, provalu u svoju srednju školu. Upisao je Univerzitet u Ajovi, ali ga je nasputio u 19. godini, i posvetio se manekenstvu. Osim glume bavi se i pametnim investiranjem – u kompanije kao što su “Erbeenbe”, “Sptifaj” i “Forskver”.

Sindi Kraford

Jedna od prvobitnih Velikih šest supermodela, završila je srednju školu kao najbolja u generaciji, a delom novca zarađenog manekenstvom, finansirala je studije tehnologije, koje je upisala na Nortvestern univezitetu. Studije je, međutim, ubrzo napustila da bi se posvetila karijeri, i pokazalo se da nije pogrešila.

Kventin Tarantino
Tarantino
Foto: Wikipedia

IQ ovog poznatog režisera je 160, po čemu ne zaostaje za fizičarem Stivenom Hokingom. Uprkos inteligenciji nikad nije posebno voleo školu, osim časova istorije, “jer su na neki način bili kao filmovi”. Zbog toga je školovanje prekinuo već u srednjoj školi, da bi se posvetio stvaranju nekih od najčuvenijih i najviše nagrađivanih filmova svih vremena, kao što su “Ulični psi”, “Petparačke priče”, “Ubiti Bila”, i drugi.

 

Met Dejmon

Glumac Met Dejmon je možda jednako pametan kao i njegov lik Vil Hanting, a ideju za scenario ovog filma dobio je kao student Harvarda, gde je pohađao kurs iz dramaturgije. Pojekt je realizovao sa drugom iz detinjstva Benom Aflekom, a studije je kasnije napustio da bi se posvetio glumačkoj karijeri. Harvard mu je, međutim, ove godine ipak doelio svoju prestižnu Medalju za umetnička dostigunuća.