Hoće li biti pada cena mesa?

Pixabay
Oglas

Poslednjih dana na rafovima u Srbiji primećeno je poskupljenje svih vrsta mesa, a naročito svinjskog, a iz Privredne komore Srbije (PKS) kažu da je razlog nedovoljan broj grla stoke, kao i poskupljenje žitarica kojima se stoka hrani, dok iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) smatraju da je razlog poskupljenja namera prerađivača i stočara da zarade više nakon pandemije.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović u izjavi za Tanjug kaže da se trenutno cena kilograma svinjskog mesa od buta kreće od 450 do 570 dinara u trgovačkim objektima, dok je cena plećke od 440 do 550 dinara u zavisnosti od prodajnog objekta.

Budimović tvrdi da je to neznatno povišena cena u odnosu na prethodni period, a razlog tog poskupljenja je, kako kaže, to što su tovljenici, odnosno živa mera svinja, poskupeli na 165 do 170 dinara po kilogramu.

Dodaje i da trgovci i klaničari koji kupuju meso od farmera imaju prostora da se „ugrade“ u cenu proizvoda.

– Do poskupljenaja je došlo posle pandemije koja je zadala snažan udarac klaničnoj industriji. Posle pada cena početkom godine živih životinja i stoke, mnogi farmeri su smanjili broj tovljenika koji ulaze u turnuse i smanjen je broj krmača, odnosno, suprasnih nazimica, što je dovelo do smanjenog broja grla koji ulazi u tovni ciklus – objasnio je Budimović.

Ističe da je činjenica da je došlo do povećane potrošnje mesa i mesnih prerađevina širom Srbije zbog letnje sezone i popuštanja epidemioloških mera.

Budimović dodaje da su još neki od razloga poskupljenja mesa – visoka cena kukuruza i sojine sačme koji se koriste u prehrani životinja i smanjen uvoz svinjskog mesa i do 30% u odnosu na isti period lane.

Budimović ukazuje da do pada cena neće doći, jer nema ekonomskih osnova, pošto turnus u svinjarstvu traje šest meseci i u narednom periodu neće se povećati broj tovljenika, koji bi uticao na pad cene.

Kada je reč o ceni pilećeg mesa, Budimović kaže da je i cena tog mesa skočila i da, na primer, cena pilećeg filea iznosi od 550 do 700 dinara.

– Živina se dobija od brojlera koji su hranjeni isključivo koncentrovanom hranom, kukuruzom i sojinom i suncokretovom sačmom, čija je cena na tržištu visoka – naveo je Budimović.

Od svih vrsta mesa, juneće meso je najmanje imalo odstupanja u ceni jer se, ukazuje Budimović, generalno manje troši, zbog visoke cene i načina pripreme.

Izneo je podatak da se u Srbiji po stanovniku godišnje troši oko četiri kilograma junećeg mesa, dok piletina ide od 18 do 20 kilograma po stanovniku. .

Predsednik NOPS-a Goran Papović skreće pažnju da je do poskupljenja došlo uprkos tome što ga ima sasvim dovoljno na tržištu, čak i tržišnih viškova.

– Očito da postoji namera mnogih prerađivača, farmera, odnosno stočara da zarade ono gde su izgubili u poslednjih godinu dana zbog pandemije – rekao je Papović za Tanjug.

Podseća da nije bilo svadbi, rođendana, da nisu radili restorani, te da su se zbog toga pojavili tržišni viškovi.

Papović kaže da u ovom slučaju ekonomski princip ponude i tražnje ne funkcioniše, jer, dodaje, još uvek postoje tržišni viškovi, posebno svinja, a da je cena skočila.

– To nikako ne može biti, jer do juče smo gledali pijace prepune i prasića i svinja, a sada odjednom je sve nestalo i poskupelo. Ne, nego je to jedna nefer utakmica, kao i nefer odnos prema potrošačima da sve one svoje gubitke u toku pandemije zadnjih godinu i po dana nadomeste time što će nešto poskupeti – kaže Papović.

Smatra da oni na taj način mogu biti kažnjeni time da će potrošači odbijati da kupuju svinjsko meso.

Kaže da je drugačija situacija u vezi sa junećim mesom, jer je za tu vrstu mesa potražnja mnogo veća, i za izvozom, te da zato dolazi do skoka cena.

 

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articleU Srbiji skoro 1.500 novozaraženih, preminule tri osobe
Next articleDo kraja nedelje 250 Avganistanaca će biti zbrinuto