Heroji Srbije: Vojvoda Petar Bojović

Vojvoda Petar Bojović

Petar Bojović je rođen 16.jula 1858.godine, po gregorijanskom kalendaru, u selu Miševići kod Nove Varoši. Jedva punoletan učestvovao je u srpsko-turskim ratovima 1876 1878.godine. Tokom Balkanskih ratova bio je načelnik štaba Prve armije, istakao se u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici.

Pred Kolubaru predao je komandu Živojinu Mišiću, na Solunskom frontu bio je načelnik generalštaba srpske vojske.

Jedan je od četvorice srpskih generala koji je dobio čin vojvode. Preminuo je na današnji dan 1945.godine. Naime Petar Bojović je doživeo veliku nepravdu od novih vlasti, naime privođen je zadržavan, ispitivan, iako nije bio saradnik okupatora.

Samo je bio simbol stare srpske slave i monarhije, sin mu je osuđen na robiju kao neprijatelj novih vlasti. Međutim pored te velike nepravde koju su im učinili komunisti, pojavio se jedan neistinit stereotip. Naime da je Petar Bojović preminuo od posledica prebijanja od strane komunističkih omladinaca. Međutim to nije istina, bio je vređan i ponižavan, neprimerno se odnosilo prema njemu, ali nije prebijen na smrt.

Srpskom vojvodi slava, a neprikladno ponašanje prema njemu nažalost je samo jedno od mnogih ogrešenja novih vlasti prema srpskom narodu od 1945.godine pa na dalje.

Fotografije preuzete sa sr.wikipedia.org

 

Autor: Borisav Đondović, master istoričar, doktorand na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

 

 

Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Kosače