Harčenko: Zapad na Srbiju vrši neverovatan pritisak

Harčenko
Foto: Printscreen youtube K1 Televizija
Oglas

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčeno izjavio je da Zapad vrši neverovatne pritiske na Srbiju zato što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije.

„Mi to znamo i iz sopstvenih informacija, i od rukovodstva Srbije, i da su to potpuno realni, brutalni pritisci, konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorsanje njenih interesa“, rekao je Bocan-Harčeno u intervjuu za Politiku.

Naveo je da Rusiji takvo ponašanje deluje potpuno, kako je rekao, „divlje“ i ocenio da su EU, NATO i SAD zbacili maske i ponovo pokazali svoju pravu politiku.

„Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi“, rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da Rusija visoko ceni principijelnu liniju koju Srbija čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija.

Govoreći o izjavi predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je pitanje Donbasa povezao sa KiM, ruski ambasador je rekao da nije praksa Moskve da se komentarišu izjave predsednika i istakao da nema i ne može biti nikakve promene pozicije Rusije prema kosovskom pitanju.

„Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN“, istakao je Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima, sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je sa ciljem da se pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama.

Na pitanje da li isključuje mogućnost da povezivanje pitanja Krima, Donbasa i KiM ipak može biti deo diplomatskog paketa, odnosno trgovine između Moskve i Vašingtona, Ambasador Rusije je odgovorio da to ne postoji ni u naznakama, da su dvostruki standradi očigledni, da Zapad nema argumente i da nikada nisu mogli da objasne svoj stav prema KiM, Krimu ili Donbasu.

„Mi ova pitanja takođe ne dovodimo u vezu, to su različiti konteksti i istorijske okolnosti, mada je Kosovo pružilo presedan. Samo ukazujemo da su, za razliku od Kosova, na Krimu i u Donbasu bili održani referendumi gde je iskazana volja naroda, što je poslužilo kao temelj za priznanje nezavisnosti i uklapa se u osnove međunarodnog prava“, istakao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da na KiM nije bilo referenduma. „Štaviše, oružani sukob na Kosovu je bio završen pre gotovo deceniju i pregoovri su bili u toku, dok su žitelji Donbasa bili od 2014. stalno suočeni sa pretnjom fizičkog uništavanja“, rekao je ruski ambasador.

(dnevnik.rs)
android aplikacija
Previous articleU Novom Sadu polaganjem venaca obeležen dan pobede nad fašizmom
Next articleSrbija daleko od četiri dana rada, a tri odmora?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here