Haradinaj Srbiji izjavio saučešće!

SHARE
Haradinaj
Izvor slike: https://www.srbijadanas.com
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je saučešće svima ljudima koji rade na podeli Kosova i na Zajednici srpskih opština sa izvršnim nadležnostima. Istakao je da do toga neće doći. Haradinaj je imao samo da poruči da je  „Umrla ideja o razmeni teritorija“.

Tači je na konferenciji za novinare izjavio da bi premijer Kosova Ramuš Haradinaj trebalo da koriguje svoje izjave o dijalogu, jer „ozbiljan čovek ne govori svakog dana o ratovima i tragedijama“.

Na Haradinajevu izjavu da je ideja o razmeni teritorije sa Srbijom mrtva dodao je da je od njega očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

 

Predsednik Kosova je istakao da ga ne brinu populističke izjave jer, kako je istakao, sve radi po ustavu i zakonu.

Tači smatra da je sporazum Kosova i Srbije neophodan. U tom slučaju Srbija i pet preostalih članica EU bi priznale Kosovo i ono bi postalo članica UN.

Ubeđen sam da je to moguće i da Kosovo ima podršku svih međunarodnih partnera. Još jednom ističem da ni u kakvim okolnostima neće biti razmene teritorija, ni Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima, a uveren sam da je korekcija granice, koja obuhvata Preševsku dolinu, Medveđu i Bujanovac, u interesu države Kosovo, istakao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije danas da je ideja o razmeni teritorija umrla, a skupštinska Rezolucija koja navodi ustavnu odredbu da niko, osim Skupštine, ne pregovara o granicama, bila bi obavezujuća za sve, pa i za predsednika zemlje, prenos

Haradinaj je, odgovarajući na pitanja novinara, izrazio saučešće povodom „smrti ideje o razmeni teritorja“ i naveo da bi bilo dobro da se u Skupštini Kosova usvoji rezolucija koju su predložile partije vladajuće koalicije.

„Prvi član rezolucije uzet je iz prvog člana Ustava, kome je dodat i pasus da niko ne pregovara o granicama, kao i član koji obavezuje da se to pravo ostavlja samo Skupštini“, rekao je premijer Kosova, nakon što je odlikovao Zlatnom kartom Kosova književnicu Helenu Kadare.

Partije vladajuće koalicije izradile su tokom vikenda nacrt rezolucije od šest tačaka u kojoj, pored ostalog, piše da „Skupština Republike Kosovo insistira da se dijalog zaključi međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, kroz koji će dovesti do uzajamnog priznanja Republike Kosovo i Republike Srbije“.