Haos u Venecueli: Gvaido poziva na vojni puč

Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Huan Gvaido, venecuelanski opozicioni lider,  pozvao je ispred vojne baze u Karakasu na proteste i podršku vojske, uputivši direktan izazov predsedniku Nikolasu Maduru, koga su do sada na vlasti štitile upravo snage bezbednosti, prenosi RTS. Rojters: Pucnji i suzavac na skupu.


Gvaido je, okružen vojnicima i političkim saveznicima, u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama poručio da se obraća iz vazduhoplovne baze „Fransisko de Mirabda“, vojnog aerodroma poznatog kao „La Karlota“ u centralnom Karakasu.

Društvene mreže pune su snimaka na kojima se, kako se navodi, vide vojnici koji „prelaze“ na stranu Huana Gvaida. Na nekim snimcima vide se i sukobi suprotstavljenih strana, a svedoci kažu da se čuju i pucnji ispred vazdušne baze La Karlota.


Reakcije stižu iz Bele kuće, Kremlja, od predsednika Evropskog parlamenta i pojedinih članica EU.

Bela kuća navela je da predsednik SAD Donald Tramp prati situaciju, dok iz Kremlja poručuju da je ona tema razgovora šefa ruske države Vladimira Putina i stalnih članica ruskog Saveta bezbednosti.

Gvaido je ranije danas izjavio da je započeo „završnu fazu“ svog plana za smenu predsednika Nikolasa Madura i pozvao građane i vojsku da ga podrže kako bi okončali „Madurovu uzurpaciju“.

Gvaido je na svom nalogu na Tviteru objavio video-snimak na kojem drži govor u društvu ljudi u vojnim uniformama i opozicionog političara Leopolda Lopesa, koji je u kućnom pritvoru.

Bela kuća saopštila je da Tramp prati situaciju u Venecueli, gde je, kako je navela, Gvaido pozvao na „vojni ustanak“ kako bi dobio podršku za njegov plan za zbacivanje Madura.

„Predsednik je obavešten i mi pratimo aktuelnu situaciju“, saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.