HAG POSLAO HITAN ZAHTEV SRBIJI

Pixabay
Oglas
Mehanizam za krivične sudove u Hagu zatražio je od Srbije da bez odlaganja uhapsi i izruči im funkcionere Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im sudili za nepoštovanje Haškog tribunala. Oni se terete da su u postupku, koji se vodio protiv Vojislava Šešelja, nudili mito i zastrašivali dvojicu svedoka.

Sudija Li Daćun je naveo da je Žalbeno veće potvrdilo opozivanje odluke da se radikalskom dvojcu sudi u Srbiji. Ukazao je i da je prošlo devet meseci koliko Srbija ne ispunjava svoju obavezu i podsetio da Statut suda izričito zahteva od država da sarađuju po bilo kom zahtevu za pomoć ili nalogu koji je izdao u vezi sa nepoštovanjem suda i da uhapse te osobe i predaju ih u Hag, prenose Novosti.

Daćun je naveo i da ne stoje razlozi Srbije da srpsko zakonodavstvo ne dozvoljava izručenje državljana Mehanizmu u Hagu ukoliko nisu optuženi za ratne zločine i da je izručenje Radete i Jojića nemoguće zbog pravosnažne presude Višeg suda koja to zabranjuje. On navodi da obaveze saradnje preovladavaju nad bilo kojom domaćom pravnom preprekom.

Srbiji je ukinuta mogućnost da sudi Radeti i Jojiću nakon žalbe zastupnika optužbe Dijane Elis i prihvaćen je njen argument da svedoci neće da se pojave pred srpskim pravosuđem, jer se plaše za svoju i bezbednost svojih porodica. Nikakvi garanti o zaštiti koje je Srbija nudila nisu prihvaćeni.

 

Autor: Novosti

Previous articleObustavljen železnički saobraćaj
Next articleAfera trgovine ljudima u Žablju