Grupa pisaca bojkotuje NIN-ovu nagradu, evo i ZAŠTO

Image by Pexels from Pixabay

Uoči sutrašnjeg proglašenja dobitnika 66. NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, grupa pisaca različitih generacija uputila je pismo javnosti pod naslovom „Bojkot NIN-ove nagrade“.

Tekst pisma potpisalo je 18 pisaca, koji dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume, kao i ideološku obojenost nagrade i romana koji se njome promovišu, pišu Večernje novosti.

U pismu se ocenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi sistematski prate savremeni domaći roman.

U skladu sa tim, dobijen je i uži izbor od deset romana, koji, čast izuzecima, predstavlja tragikomični pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom„, stoji između ostalog u pismu.

Potpisnici pisma od svojih izdavača zahtevaju da ne prijavljuju njihova dela za NIN-ovu nagradu, a od ovog i narednih „verovatno jednako spornih žirija“ da ih neprijavljene ne uzimaju u obzir.

Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih laureata, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a tu su, pored ostalih i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić….

Ime pobednika Ninove nagrade saopštiće u ponedeljak žiri kojem predsedava Teofil Pančić, a čine ga i Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

U najužem izboru našli su se romani Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“, Slobodana Tišme „Grozota ili…“, Steva Grabovca „Mulat albino komarac“, Ane Vučković „Jugoslav“ i Saše Ilića „Pas i kontrabas“.