Grupa migranata se u ovom delu Vojvodine okupi, a evo i šta onda rade

Copyright: © ATA Images, all rights reserved

Dan u Kelebiji, Horgošu, Čikeriji i drugim manjim mestima na samoj granici sa Mađarskom, ni po čemu se ne razlikuje od drugih.

Sve dok ne počne da se smrkava i na ulicama počnu da se pojavljuju grupe mladića, migranata iz Avganistana, Pakistana, Sirije…, piše na portalu Novosti.rs

Tokom dana borave u Prihvatnom centru u Subotici ili po napuštenim kućama i vikendicama u selima, a kada dođe noć, kreću ka ostvarenju svog cilja – prelaska granice sa Evropskom unijom. Sa tom namerom odavno pokušavaju da pređu Tisu ili iseku bodljikavu žicu kojom je u celoj dužini opasana granica sa Mađarskom, a odnedavno, sve češće kopaju podzemne tunele.

Tokom kontrole terena mađarska policija je minulog vikenda ponovo pronašla podzemni prolaz koji se prostire od teritorije Srbije i prolazi ispod privremene ograde na granici.

Tunel se nalazi u ataru Čikerije, gde su u subotu tokom noći uhvaćena 24 stranca u pograničnoj oblasti. Kako kod sebe nisu imali ni lična dokumenta, niti dozvolu za boravak na teritoriji Mađarske, vraćeni su preko granice.

– Situacija se jedno vreme stišala, naročito posle pokušaja nasilnog proboja granice na Kelebiji, krajem februara. Verovatno su oni koji ih organizuju primetili da se granica više kontroliše te su se primirili – kaže Mikloš Lajoš iz Kelebije za Novosti.rs. – Sada ih je zaista mnogo u naselju i neću preterati ako kažem da ih ovim ulicama dnevno prođe više od stotinu. Sve su mladi i nije nimalo prijatno prolaziti pored njih, i muškarcima, a kamoli ženama i deci.

***Nastavak na linku ovde