Greta Tunberg izabrana za ličnost godine

Geti

Američki časopis Tajm proglasio je švedsku aktivistkinju tinejdžerku Gretu Tunberg za ličnost godine.

Ona je za ličnost 2019. godine proglašena zbog svog zalaganja u borbi protiv klimatskih promena, objavile su svetske agencije.

Šesnastogodišnja Šveđanka je najmlađa osoba koju je taj časopis proglasio za ličnost godine, rekao je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, prenosi televizija NBC.

Ona je postala najveći glas o najvećoj temi sa kojom se suočava planeta ove godine, došla je maltene niotkud da predvodi svetski pokret„, rekao je Felsental.

Tunberg je brzo izrasla u jednu od najupečatljivijih i najmljađih aktivista za borbu protiv klimatskih promena, i podstakla kolektivni pokret u borbi protiv klimatskih promena pošto je protestovala sama ispred švedskog parlamenta za vreme škole petkom kada je imala 15 godina. Ona je držala sada svetski prepoznatljiv znak na kome je pisao „školski štrajk za klimu“, prenosi Tajm.

Njena inicijativa za štrajk pokrenula je stotine đaka da protestuju tražeći akciju za očuvanje klime širome Evrope i to se brzo proširilo na svet i postalo pokret „petak za budućnost„.

Časopis je sinoć objavio uži spisak od pet nominovanih za to priznanje na kome su pored Tunberg bili i predsednik SAD Donald Tramp, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, anonimni zvaničnik CIA koji je odgovoran za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika, i neumorni prodemokratski demonstranti u Hongkongu.

Tajm bira pobednika na osnovu toga šta je neko učinio da najviše utiče na događaje godine, na bolje ili na gore. Prošle godine za ličnost godine izabrana je grupa proganjanih novinara, uključujući Džamala Kašogija, ubijenog saudijskog disidenta i izveštača Vašington posta.

 

Autor: N1