GRBOVI SRBIJE: Simboli naših gradova – Grb Novog Sada

Oglas

Grb grada Novog Sada je službeni grb grada od 1. februara 1748. godine kada je Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada od Marije Terezije.

U elibertacionoj diplomi u članu 19, gde se opisivao pečat je naveden i oblik grba koji će biti na pečatu. – Da u pečat svoj taj grb metnu: na plavu štitu stoje tri srebrne, okrugle kule sa nastrešnicom na vrhu i sredini, svaka kula za sebe od tesana kamena, gornja strana nastrešnice zubčasta kapije zatvorene, a prozori za pucanje udešeni i otvoreni.

Stoje na obali Dunava, koji teče talasajuči se preko zelene livade, poređene u redu jedna pored druge, srednja je nešto šira i viša, a nad njom se leprša takozvani Nojev golub; okolo periferije štita ide natpis: „Pečat kraljevskog slobodnog grada Novog Sada“ (lat. Sigillum Regiae Liberaeque Civitatis Neoplantensis).

U Statutu grada u članu 7 se navodi: Grb Grada predstavlja štit barokne forme, u čijem se gornjem plavom polju nalaze tri okrugle kule srebrne – svetlosive boje, od kojih svaku sredinom i odozgo opasuje nadstrešnica.

Kule stoje odvojeno, svaka za sebe, sazidane od neotesanog kamena. Nadstrešnica gornjeg dela im je zupčasta, kapije su im zatvorene, a prozori otvoreni. Srednja kula je nešto viša i šira, a nad njom beli golub u letu sa maslinovom grančicom. U donjem zelenom polju ispod kula nalazi se talasasta srebrna traka.

 

 

(Wikipedia)

Previous articlePOČINJE LIGA ŠAMPIONA: U prvom kolu tri derbija – Zvezda i Partizan u četvrtak!
Next articleGrađani se pozivaju da 15. septembra istaknu srpske trobojke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here