GRBOVI SRBIJE: Simboli naših gradova – Grb grada Subotica

Oglas

Grb grada Subotica je isti kao istorijski grb od 1. maja 1779., kada je Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada, pod novim imenom: Maria Theresienstadt.

Grb je u savremenoj upotrebi od 1997. godine.

Grb je u obliku pečata, štit u baroknom ornamentu, razdeljen. Gore u plavom sedi Bogorodica odevena u crveno, drži malog Isusa u krilu okružena zlatnom svetlošću, a pored nje stoji Sveta Terezija odevena kao Karmelićanka, koja pruža ruke prema njima.

Autor : Jozefsu

Dole u crvenoj pozadini zlatni propeti lav drži zakrivljeni srebrni mač iznad glave. Štit je okružen lisnatom krunom i nalazi se unutar kružnog pečata u kojem je ispisano: Sigillum Liberæ et Regiæ Civitatis Maria Theresiopolis. Gornji deo grba odnosi se na novo ime grada, a donji simbol je preuzet sa grba Tamiškog Banata koji je do 1778. bio posebna habrzburška krunska zemlja.

Na dokumentima grada koji se čuvaju u Istorijskom arhivu Subotice vide se pojedine razlike u prikazivanju grba.

Na primer unutar grba koji je prikazan u zaglavlju mape grada iz 1884. u desnom polju je prikazan stojeći lik osobe koja izgleda kao svetac sa knjigom u ruci (sveta Terezija Avilska?), a lav je sa grivom. Postoji i neznatna razlika u izgledu krune.

U varijanti grba koju je naslikao nepoznati bečki autor u povelji Privilegija komorske varoši Sent-Maria koju je 1743. godine Subotici poslala carica Marija Terezija, takođe postoje razlike, na primer lav je s dva repa i drži mač u desnoj ruci.

Grb grada prikazan na reljefu Subotičke gradske kuće postavljen 1908. godine takođe prikazuje lava koji drži sablju u desnoj ruci.

 

(Wikipedia)

Previous articleSrpski turista utopio se u Grčkoj
Next articleLubenica i so: Neverovatna kombinacija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here