Gradska biblioteka Karlo Bijelicki organizuje predstavljanje knjiga

SHARE
Gradska biblioteka Karlo Bijelicki
Ilustracija
BIOLOŠKI SLOM I NESTAJANJE SRBA U HRVATSKOJ (1880–2011), dr Svetozar Livada

Petak, 9. novembar 2018. godine, u 18 časova.
Sala Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ (Dečje odeljenje, Trg cara Lazara 3).

„Ova monografija je kompleksno štivo, koje je mogao napisati samo autor koji suvereno vlada sa nekoliko nauka: sociologijom, istorijom i demografijom. Svetozar Livada je u tome uspio. Do sada su mnogi narodi nestali, a da razlozi savremenoj nauci nisu potpuno poznati. Takvi su Etrurci, Tračani, Hazari… “
Prof. dr Branislav Đurđev, demograf
O knjizi će govoriti: prof. dr Đuro Šušnjić,filozof i sociolog i dr Svetozar Livada, filozof, sociolog, istoričar, političar i demograf.
Promocija će biti održana i u Čonoplji, u subotu, 10. novembra 2018. godine, u 18 sati, u Domu kulture.

Prometej, Edicija: Monografije

Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској (1880–2011)

 

Od doseljenja do prisajedinjenja – Prvaci Srba u Vojvodini, Miroslav Jaćimović

Utorak, 13. novembar 2018. godine, u 18 časova, sala Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.

Istorija Srba u Vojvodini, kao neraskidiv deo istorije srpskog naroda i države Srbije, ostavila je dubok trag u prošlosti i kao takva dala je mnogobrojne prvake koji su obeležili važan politički, vojni i kulturni segment istorije ili epohe grada, oblasti, pokrajine, zemlje i regiona. Ti prvaci obeležili su jedan, možda kratak ali izuzetno bitan, istorijski period koji je predstavljen u ovoj monografiji kroz zanimljiv tekst, fotografije i ilustracije. Ovi velikani odabrani su kako na osnovu značajnog traga koji su ostavili, tako i zbog izuzetne biografije i obrazovanja, kao i istorijskih dešavanja čiji su bili savremenici, učesnici, a neretko i pokretači.
Monografija je objavljena povodom stogodišnjice od prisajedinjenja teritorija današnje Vojvodine Srbiji. Istoričar Miroslav Jaćimović, ovom monografijom dao je svoj mali ali lični doprinos obeležavanju ovog veoma značajnog jubileja.

O knjizi govore: Miodrag Puškar, predstavnik izdavačko-knjižarskog preduzeća Bogunović iz Novog Sada i Miroslav Jaćimović, istoričar, autor monografije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here