Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj – Na radaru i Bugarska, Trst…

Image by mastersenaiper from Pixabay
Oglas

Građani Srbije su prošle godine pokazali veliko interesovanje za kupovinu nekretnina na Halkidikiju. Sada vlada pomama za stanovima u Trstu i na bugarskom primorju, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Iako je kao jedna od destinacija u kojoj zbog povoljnih cena sve više građana kupuje stanove Trst, Grčka je zemlja u kojoj su Srbi prošle godine kupili veliki broj nekretnina.

– Samo prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju je prodato oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 EUR po kvadratu. To je neki niži rang cena – ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj u razgovoru za RTS.

Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna, agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima, prenosi RTS.

– Kada se kupuje nekretnina plaća se 3% porez. Konkretno, jedan stan što sam prošle nedelje imala, što sam prodala 55 m2 u centru Soluna, na godišnjem nivou je porez 140 EUR – navela je Jovanović.

Na cene u Italiji utiče više faktora

Ispostavilo se i da je jeftinije pazariti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije.

Da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji mora da postoji ugovor o reciprocitetu.

Cena opet zavisi od više faktora.

Sanja Lučić dopisnica RTS-a iz Italije, kaže da je prosečna cena nekretnina u toj državi oko 1.855 EUR.

– Međutim one drastično variraju od severa do juga zemlje, od delova grada, kao i kojoj energetskoj klasi pripada stan i mnogih drugih faktora – objasnila je Lučić.

Naši građani se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

(rts.rs)android aplikacija
Previous articleNa Graničnom prelazu Horgoš 2, pronađena 293 ilegalna migranta
Next articleNestala devojčica Anastasija Rajšić iz Laćarka!