Građani Srbije još ne mogu u Crnu Goru i Severnu Makedoniju

Šverc
Ilustacija, Carina, Foto: katera.news

Građani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru i Severnu Makedoniju, kaže za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Postoji razlika između termina otvaranje granice i prolaska ljudi. Otvaranje granice znači da je otvoren granični prelaz, a da li je dozvoljeno da neko ode tamo, druga je vrsta odluke“, pojasnio je Dačić i dodao da je Beograd, tragom vesti da je Crna Gora dozvolila ulazak naših građana, zatražila informacije od Podgorice, izveštava Tanjug.

„Po tim informacijama, oni nisu promenili svoju odluku, a to znači da u Crnu Goru mogu da uđu samo građani koji imaju boravak u toj zemlji. Svima ostalima i dalje nije dozvoljeno. Sa Crnom Gorom je i dalje nerešen taj problem”, istakao je Dačić.

On je podsetio da je BiH donela odluku da bezuslovno otvori granice sa svim susednim zemljama, na čemu im se zahvalio, navodeći da takvu odluku još nije donela Severna Makedonija, te da je razgovarao sa makedonskim ministrom da bi videli kakva je perspektiva te njihove odluke, piše na sajtu Radio Televizije Vojvodine.

„U samom našem komšiluku i dalje ima problematičnih destinacija, gde naši ljudi i dalje ne mogu da putuju“, konstatovao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija svoje granice otvorila 22. maja, za robu i ljude, opredeljujući se da za put relaksiranja mera, pa je ukinula i obavezne testove i izolaciju.