Građani Novog Sada najhumaniji u Srbiji!

Novosađani su najhumaniji stanovnici Srbije, jer u odnosu na prosek u ostalim delovoma zemlje poklanjaju u humanitarne svrhe za četvrtinu više.

U dobrotvornim akcijama, građani Novog Sada učestvovali su čak 67,1 odsto. Republički prosek je 43 odsto, što znači da su Novosađani 25 odsto više poklanjali u odnosu na druge stanovnike Srbije, piše portal RTS-a.

– Građani Novog Sada imaju svest da zapravo kao zajednica, kada se organizuju, veliki broj malih donacija mogu na strateški dugoročan način da doprinesu svojoj zajednici. Pa tako, na primer, imamo situaciju da su donirali preko platforme donacije.rs za personalnu asistenciju u Novom Sadu, da su donirali za razvoj socijalnog preduzetništva – navodi za javni servis Miloš Janković iz „Katalist Balkansa“

Iako Novosađani prednjače u zemlji, Srbija je u Regionu na visokom drugom mestu, sa donirana četiri evra po stanovniku. Na prvom mestu je Crna Gora sa 11 evra.

– Ali u Crnoj Gori najčešće imamo donacije kompanija prema institucijama. Slede Hrvatska, BiH i Makedonija sa oko dva do tri evra. I Albanija i Kosovo između jedan do jedan i po evro – objašnjava Janković.

Prošle godine Srbiji je donirano 27,3 miliona evra, a bilo je 2.773 akcije za opšte dobro.

Istraživanje je pokazalo i da građani doniraju više od kompanija – 41,4 naspram 39 odsto.

 

Autor: RTS