Građani čuvajte se! Evo nekoliko načina da prepoznate DIVLJEG TAKSTISTU i sačuvate svoj novac!

taksi
Pixabay

Mnogobrojna vozila nude prevoz, ali za takve usluge treba koje građani plaćaju treba da budu regulisane zakonom. Međutim, svako pokušava da zaradi na razne načine i tako sada kada govorimo o taksi prevozu razlikujemo legalne taksiste i „divlje taksiste“.

Takvi prevoznici skuplje naplaćuju vožnju, nego regularni legalni prevoznici ili vas voze zaobilaznim putanjama, te se tako vožnja oduži i postane mnogo skuplje nego što bi trebalo.

Ipak, kako se ne biste našli u situaciju da vas neki od „ilegalaca“ prevari dobro obratite pažnju na neke stvari čim ugledate vozilo i prevoznika koji vam nudi transport.

Prva i osnovna stvar koja vam pomaže da ne sednete u auto „prevaranata“ jesu registarske tablice. Naime, svi legalni taksi prevoznici imaju na tablicama nakon brojeva oznaku „TX“ koja vam garantuje da ćete se voziti prema propisima i pravilima koja važe u Srbiji.

Ukoliko zaustavljate vozilo na ulici ili na aerodromu, nipošto nemojte sedati u vozilo koje nema „TX“ oznaku na kraju registarske tablice. Oni koji vam nude transfer, a nemaju tu oznaku su takozvani „divljaci“ koji ne pripadaju nijednom zvaničnom taksi udruženju, a cene su im daleko veće nego kod regularnih prevoznika.

Legalni prevoznici jasno pokazuju svojim klijentima trasu i imaju neki vid legitimacije koja je jasno istaknuta.

Cena prtljaga putnika je uračunata u cenu prevoza i nemojte je plaćati dodatno iako vam to „ilegalci“ mogu tražiti. Dodatna opreznost treba da postoji i kada vozač nudi nagodbu o ceni usluge bez uključivanja taksimetra, odnosno bez potvrde o fiksnoj ceni prevoza sa aerodroma.

Posumnjate li da ste prevareni, prevoznika možete da prijavite inspekciji ukoliko imate broj registracije vozila, ali i na osnovu računa ako ste ga dobili posle završene vožnje.