Gradiće se vetropark u Kikindi?

SHARE
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
vojvodinainfo

Sporazum sa Francuzima o izgradnji vetroparka kod Kikinde je jedan od 22 bilateralna sporazuma koja su potpisale delegacije Srbije i Francuske, kada je reč o sporazumima u oblasti energetike.

Jedan od njih odnosi se na izgradnju vetroparka kod Kikinde, instalisane snage 85 megavata, koji bi gradile francuske kompanije, a vredan 120 miliona evra.

Protokol govori o namerama francuskih kompanija da izgrade vetropark na širem području grada Kikinde, instalisane snage 85 megavata, investicione vrednosti 120 miliona evra. Verujem da ukoliko te kompanije prođu sve procedure, da će do te investicije i doći. To bi bila prva francuska investicija u vetroparkove“, kaže za Tanjug potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević.

Objašnjava da Pokrajina ne bi učestvovala u finansiranju tog projekta, već bi deo posla Pokrajine i republičkog ministarstva bio ishodovanje dokumentacije za ovaj projekat.

Još nije poznato kada bi mogla da počne gradnja vetroparka kod Kikinde.

Cilj Srbije je da do 2020. godine, kaže Milićević, ima od 25 do 27 odsto ukupne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, izveštava Tanjug/RTV.

vojvodinainfo