Gradi se Novi Sad na vodi?: Iz planova se briše stambeno-poslovna gradnja?

Copyright: © ATA Images
Oglas

Nova planska dokumentacija, koja je u izradi, briše iz planskog dokumenta stambeno-poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, navodi se u odgovoru koji je JP „Urbanizam“ uputio na adresu Zelene stolice.

Kako piše u odgovoru, osim Generalnog urbanističkog plana (GUP) u izradi je i Plan generalne regulacije priobalja koji obuhvata lokalitet Kameničke ade, Šodroš, Ribarsko ostrvo, prostor nekadašnjeg brodogradilišta, kasarnu rečne flotile „Aleksandar Berić“, deo uz Bulevar despota Stefana i gradsku plažu Štrand, piše 021.

Prethodna planska dokumentacija, piše „Urbanizam“ predviđala je komercijalne sadržaje, kao što su hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz uslužnih objekata koji su zahtevali više saobraćajnica za funkcionalno povezivanje. Nova planska dokumentacija, tvrde u „Urbanizmu“ ne predviđa slične sadržaje.

„Ukupna površina prethodno planiranih sadržaja (oko 32 hektara) briše se u korist zelenih površina“, navodi se u odgovoru.

Planira se, navode, očuvanje šumskog područja u plavnom delu Kameničke ade.

„Nova planska dokumentacija predviđa javne sadržaje kulture i sporta koji čine oko tri odsto Kameničke ade“, zaključuje se.

Radna grupa „Zelena stolica“ telo je koje je obrazovano na Skupštini i koje učestvuje u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada Novog Sada, bez prava odlučivanja, radi pružanja stručne pomoći u analizi i davanju mišljenja na predloge odluka i drugih opštih akata, kao i drugih pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine.

Grupa građana okupljena iza inicijative „Dunavac (Šodroš)“ smatra da je ipak neophodno doneti adekvatan dokument o zaštiti prirodnog javnog dobra Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva, kako bi bili sigurni da predomišljanje u vezi sa ovim područjem nije moguće.

Kako kažu za 021.rs, njihova inicijativa za proglašenje zaštićenog područja je skoro mesec dana u kabinetu gradonačelnika i još uvek je bez odgovora.

Gradonačelnik Miloš Vučević je nedavno naglasio da se „ide ka uređenju priobalja“ nakon usvajanja plana za most i da se čeka samo mišljenje Instituta „Jaroslav Černi“. Takođe, u odgovoru se ne pominje Brodogradilište, na kom pravo korišćenja ima „Galens“, a na kom su planirane dvadesetospratnice.

(b92.net/021.rs)

android aplikacija
Previous articlePrekomerno znojenje? Evo nekoliko načina da se izborite sa ovim problemom
Next articleSTRAŠNA NESREĆA U MAĐARSKOJ: Osam poginulo, desetine povređene