Gradi se autoput Beograd – Vršac – Temišvar

Izgradnja putnog pravca Beograd – Vršac – Temišvar, od ogromnog je značaja za razvoj obe države i za građane Srbije i Rumunije, a doprineo bi boljem ekonomskom povezivanju, kao i boljim kontaktima poslovnih ljudi, ali i svih građana obe zemlje.

Autoput biće od velikog značaja za naš razvoj. Takođe, taj put posebno je važan za Rumune, koji žive u južnom i istočnom Banatu i za Srbe u banatskom delu Rumunije, za sve one koji predstavljaju most između dve zemlje.

To ekonomsko povezivanje još više će unaprediti saradnju naših zemalja. Izgradnja putnog pravca BeogradVršacTemišvar biće od velikog značaja i za razvoj Vršca, jer takve putne infrastrukture uvek privlače investicije, doprinose otvaranju novih radnih mesta, ali i značajno pospešuju napredak turizma.

Trgovinska razmena između Srbije i Rumunije približila se cifri od 1.6 milijardi evra i uskoro će moći da pređe dve milijarde, što bi učinilo da jedni drugima postanemo neuporedivo važniji. U saradnji sa Vladom Republike Srbije u narednom periodu planirana je izgradnja potpuno nove saobraćajnice na koridoru 11, a kao deo Evropskog puta E70, koja će povezivati Beograd sa Pančevom, Vršcem i Republikom Rumunijom.

Studija izvodljivosti pokazaće da li će se taj pravac graditi u punom profilu autoputa ili kao brza saobraćajnica.

U okviru magistralne saobraćajnice očekuje se nastavak izgradnje obilaznice oko Vršca, od puta za Pavliš do međunarodnog puta za Rumuniju preko magistralnog pravca za Zrenjanin, za šta je već urađen projekat i sprovedena eksproprijacija zemljišta.