Grad Kikinda opredelio tri miliona dinara za vantelesnu oplodnju

Foto: Kikinda.org.rs
Oglas

Poznat je pravni okvir kojim će lokalna samouprava finansijski podržati parove koji se već nalaze u programu vantelesne oplodnje i prošli su lekarsku komisiju. Iz gradskog budžeta su u te svrhe izdvojena tri miliona dinara, a maksimalan iznos po paru je do 60.000 dinara, u neto iznosu. Predstavljajući javni poziv i pojedinosti nedavno usvojenog Pravilnika o naknadi troškova za pomoć parovima koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine i Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu, istakli su da je konkurs otvoren do utroška sredstava. Sve pojedinosti u vezi sa konkursom mogu da se pročitaju na Kikindaonline, zvaničnom sajtu grada Kikinde:

-Na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojen je javni poziv i Pravilnik o naknadi troškova za pomoć parovima koji se odluče na vantelesnu oplodnju. U više navrata smo ovu meru najavljivali, a mislim da je u oblasti populacione politike ona izuzetno važna. Ozbiljno smo pristupili ovoj osetljivoj temi, razgovarali sa parovima, a nakon toga i usvojili Pravilnik- naveo je Bogdan i povukao da će lokalna samouprava nastojati da poveća sredstva za ovu namenu, jer im nije namera da ovaj program bude vremenski oročen na samo ovu godinu:

-Dakle, voljni smo da narednih godina ovaj program proširujemo. Poslednjim rebalanskom budžeta, za ovu namenu su izdvojena tri miliona dinara. Suština naše politike jeste da vodimo računa o svakom pojedincu. Postoji više programa u oblasti populacione politike, a ova je veoma važna. Tokom prethodnom perioda, javila su nam se 34 para zainteresovana za ova sredstva- izjavio je Bogdan. Nadovezao se Tasovac i taksativno naveo uslove koji moraju da zadovolje zainteresovani parovi:

-Da su građani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji grada. Potrebno je i da su korisnici Republičkog fonda za zdravstvo, da im je pored lečenja konstatovana neplodnost. Uz popunjen zahtev koji se nalazi na sajtu grada ili kojeg mogu podići u Uslužnom centru, moraju da dostave uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige venčanih ili overenu izjavu da žive u zajedničkom domaćinstvu, najmanje šest mesci. Neophodan je nalaz lekara specijaliste ginekologije da je potrebna vantelesna oplodnja, potvrda ili uverenje da je reč o zdravstvenoj ustanovi registrovanoj za vantelesnu oplodnju, kao i prateća medicinska dokumentacija- precizirao je Tasovac. Lokalna samouprava finansiraće kupovinu lekova, suplemenata i preglede, dok troškovi prevoza ne ulazi u pravdanje. Važno je i to da medicinska dokumentacija ne sme da bude starija od šest meseci.

 

(Kikinda.org.rs)

android aplikacija
Previous articleNa Svetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu plasirale se dve ekipe iz Kikinde
Next articleDanas je Duhovski ponedeljak, STARI OBIČAJ štiti porodicu od loše sreće