Gospava Orlić i Marko Vuković proglašeni za počasne građane Kikinde

Zvanicni sajt Opštine Kikinda
Oglas

Na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, upriličenoj povodom obeležavanja 6. oktobra, Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, za počasne građane Kikinde proglašeni su Gospava Orlić i Marko Vuković.

Priznanja su im uručena za iskazanu hrabrost tokom borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu. U prisustvu odbornika, članova Gradskog veća, ali i ostalih zvanica, priznanja im je uručio Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, a među prvima čestitao Oleg Stupin, savetnik ambasadora Ruske Federacije. Lukač je ocenio da današnji dan predstavlja jedan od najznačijih u istoriji Kikinde:

Zvanicni sajt Opštine Kikinda

– Na današnji dan, 6. oktobra 1944. godine, oslobođen je naš grad. Iz godina nesreće, tuge i bola, konačno je došla sloboda. Građani Kikinde dali su veliki doprinos oslobođenju od fašističkog zla, boreći se na različite načine protiv okupatora i njihovih saradnika. Njihove žrtve nikada nećemo zaboraviti. Moramo se setiti i hrabrosti Crvene armije koja je učestvovala u oslobođenju našeg grada- saopštio je Lukač i naglasio da je Kikinda, kroz svoju istoriju, uvek bila grad slobodarske misli i demokratije:

-Priznanje za počasnog građanina koje dodeljujemo Gospavi Orlić i Marku Vukoviću simboli su zahvalnosti prema svima onima koji su podneli žrtve verujući u budućnost bez fašizma- dodao je Lukač. Počasni građani Kikinde bili su učesnici NOB-a. Vuković je jedini živi učesnik borbe za oslobođenje Kikinde, dok je Orlić bila ranjena tokom desanta na Drvar:

Zvanicni sajt Opštine Kikinda

-Nemam reči kojima bih mogao da opišem sreću i zahvalnost. Hvala gradonačelniku i Gradskoj upravi , ali i SUBNOR-u koji me je predložio. Nakon polaganja venaca, ali i posle ove svečanosti, govorio sam pesmu koju sam posvetio streljanim borcima. I ja sam bio zatočen u logoru, u Bečkereku- ispričao je Vuković, dok se Orlić prisetila svojih partizanskih dana:

-I ja sam veoma srećna. Godi svako priznanje. Moj je život bio trnovit. I ja sam bila u logoru. Ranjena sam u desantu na Drvar. Bila sam na Siciliji po hranu i pomoć za naše borce. Od tog trenutka, nisam prestajala da im pomažem. Imam tri praunuka, četvoro unučadi, dva sina i snaje. Oni su moj ponos- priznala je ona.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI IZMEĐU OPŠTINE ŠID I FONDA EVROPSKI POSLOVI APV

(Zvanicni sajt Opštine Kikinda)

android aplikacija
Previous articlePOČETAK RADOVA NA SANACIJA ATARSKOG PUTA BELjNjAČA – LIPOVAČA
Next articleInfluenserka s verenikom krenula na put, on se vratio, ona nije! Policija pronašla telo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here