Gljivice na noktima – Kako može doći do ovoga / FOTO

Printskrin

Gljivice na noktima su česta pojava, posebno kada su u pitanju nokti na nogama. Evo kako da ih prepoznate i kako da ih izlečite.

Ukoliko imate neke vidljive promene na noktima, malo je verovatno da se radujete kupovini novih sandala sa otvorenim prstima, lepom vremenu ili odlasku na plažu i letovanju. Od ideje da budete bosi, prolazi vas blaga jeza. To najčešće zahteva da stručno zamaskirate svoje nokte ili da prihvatite neprijatnost kao normalan osećaj.

Gljivice na noktima ne izgledaju privlačno, a u većini slučajeva nećete ih zamaskirati ni lakom za nokte. Ružna i kvrgava površina razlikuju se od glatke, čak i spod laka. Zapravo, ukoliko su vam nokti zadebljali, puni neravnina, iskrivljeni, onda ne treba da ih dodatno ističete lakom za nokte. Ne pokušavajte da ih krijete već da ih lečite. Možda se sada pitate od čega treba da ih lečite i koje su to bolesti noktiju.

Šta su gljivice na noktima?

To je promena na noktima izazvana gljivičnom infekcijom. Patogene gljivice su mikrororganizmi koji rastu u mračnim, vlažnim i toplim uslovima i nemaju potrebu za svetlom, a koje napadaju ljudski organizam. Vrlo često nasele se na noktima i idu u paketu sa gljivicama na nogama.

Jasno je zašto se ova pojava uglavnom javlja na nogama.

Atmosfera u cipelama i čarapama je upravo onakava kakva ogovara razvoju gljivica – tamna, vlažna i topla.

Kada kažemo da je nokat inficiran, to onda obično znači da smo bakteriju ili gljivicu negde pokupili.

Kako ih možete dobiti?

Gljivice na noktima najčešće možete pokupiti na neki od sledećih načina:

  • hodajući bosi na vlažnim mestima kao što su bazeni, kupatila i slično.
  • provodeći veći deo vremena u vlažnoj atmosferi, bilo da to od vas zahteva posao ili održavanje kuće.
  •  noseći sintetičke čarape i cipele koje ne omogućavaju disanje kože i apsorpciju znoja, već naprotiv pospešuju znojenje.
  • deleći peškire, čarape ili obuću sa nekim  ko ima gljivice na noktima
  • koristeći inficiran materijal i opremu za nokte  kod kuće ili u  kozmetičkom salonu
  • noseći veštačke nokte i slojeve laka preko već inficiranog nokta

Po svemu sudeći, gljivice na noktima jesu zarazne pa treba da povedete računa u kakvom okruženju boravite, i u kakvim uslovima borave vaša stopala i vaše ruke tokom dana.

 

Izvor: minutzamene.com

*Nastavak čitajte ovde