Gde se u Vojvodini nalazi autentična slovačka kuća

Autentična slovačka kuća nalazi se u Bačkom Petrovcu gde je ujedno i galerija slikara Vladimirar Urbančeka, poznati kao hiperrealista.

Vladimir Urbanček rođen je 1941. godine u Bačkom Petrovcu. Bio je veliki slikar hiperrealista, ali su ga životne prilike odvukle iz rodnog kraja najpre u Nemačku, a zatim u Sjedinjene američke države, gde je živeo jedanaest godina.

Vratio se ubrzo u Bački Petrovac jer ga je vukla prevelika želja da se vrati u rodni grad. U njemu nije našao adekvatni posao pa je bio primoran da otputuje nazad u SAD. Tamo je završio umetničku školu i prezentovao svoje radove na kolektivnim izložbama.

U autentičnom ambijentu slovačke kuce u kojoj se nalazi Galerija, uz druženje sa domaćinima možete uzeti aktivno učešće u stvaranju umetničkih dela, ali takođe možete i slikati uz instrukcije umetnika.

Njegove slike koje su ulje na platnu možemo na neki način svrstati u realizam, ali i hiperrealizam. Slike nisu na prodaju već su njegov poklon ovom selu.

Šta je hiperrealziam?

Hiperrealizam (superrealizam, nadovezuje se na fotorealizam) je umetnički pravac koji potiče iz Sjedinjenih Američkih Država. Javlja se u slikarstvu kao i u vajarstvu od 60ih godina 20. veka, zatim i u literaturi, stripu, filmu. Zasniva se na postmoderne filozofiji Žana Bodrijara.

Slikari upotrebljavaju često akrilne boje i slike velikog formata. Motivi mogu biti dekadentni a po nekada i sasvim na granicama banalnosti, a svoju pregnantnost dobijaju tehnikom i savršenstvom obrade što čoveka tera da se zamisli.