Gde mogu da letuju Srbi koji su primili kinesku vakcinu?

Foto: Ilustracija/Pixabay
Oglas

Prema zvaničnim statistikama, najviše Srba opredelilo se za kinesku vakcinu Sinofarm.

Gde će sa njom smeti da letuju zavisi od odredbi svake zemlje. Ukratko, bezbedni ste da putujete po celoj EU, kao i svuda drugo gde se ova vakcina „priznaje“, piše Mondo.

Italija: Tako blizu, a tako daleko

Srpski državljani ne mogu da uđu u Italiju kao turisti, stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ulazak iz Srbije u Italiju dopušten je samo u sledećim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja/boravišta, ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište u Italiji.

Na granici je neophodno priložiti na uvid negativan PCR ili antigenski test, urađen do 48 sati pre ulaska u Italiju, kao i lična izjava. Za lica kojima je omogućen ulazak u Italiju, obavezna je mera kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana.

U Crnu Goru i Albaniju bez problema

Stanovnici Srbije mogu da uđu u Albaniju bez specijalnih uslova. Ne izriče se mera karantina niti je neophodan PCR test.

Državljani Srbije, kao i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili, mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na koronavirus i bez dokaza o vakcinaciji.

Kipar

Srbi mogu da uđu u Kipar, a oni putnici koji imaju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da se podvrgnu testu. Vakcine koje priznaje Kipar su Fajzer-Biotek, Moderna, AstraZeneka, Džonson & Džonson, Sputnjik i Sinofarm.

Turisti koji nisu vakcinisani bi trebalo da imaju negativan PCR test, „svežiji“ od 72 sata. Po dolasku na Kipar, neophodno je dodatno testiranje, na aerodromu, po ceni od 30 evra.

Hrvatska

Stanovnici trećih zemalja, gde spada i Srbija, mogu da putuju u Hrvatsku bez negativnog PCR testa ako putuju iz turističkih ili drugih nužnih razloga, te ukoliko su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se dobija u Evropskoj Uniji, uključujući tu rusku i kinesku.

I dalje će se priznavati vakcine Sputnjik i Sinofarm, ako su putnici vakcinisani s obe doze navedenih vakcina najmanje 14 dana pre dolaska na granični prelaz Hrvatske, u kojem slučaju treba pokazati potvrdu o primanju obe doze vakcina, kažu nadležni u Hrvatskoj.

Grčka

Od početka sezone, sve vakcine se priznaju za ulazak u Grčku, pa tako i kineska.

Oni koji dolaze u Grčku moraju pre toga da popune elektronski obrazac prijave preko sajta grčke vlade (najmanje 24 časa pre ulaska u zemlju) i da pokažu dobijeni kod pri ulasku.

Za ulazak je potrebno imati potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku), koja je izdata od strane nadležnog organa. Ova potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Turska

falco 2/Pixabay

 

Srbi smeju da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji koja je izdata od strane nadležnog organa (gde spada i kineska vakcina), uz uslov da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u prethodnih šest meseci preležana bolest kovid.

Ako ne posedujete jedan od ta dva dokumenta, biće neophodan negativan PCR test koji je napravljen u poslednja 72 časa pre ulaska u Tursku, ili negativan rezultat antigenskog testa uređenog 48 sati pre ulaska. Maloletnicima koji se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Francuska: Sinofarm „no pasaran“

Građani Srbije, počevši od 9. juna, mogu da uđu u Francusku, ali samo ukoliko su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja i to samo vakcinama Fajzer i AstraZeneka.

I vakcinisani građani moraju prilikom ulaska da pokažu negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 časa, kako je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

(Mondo)

Previous articleSremica sudila u FINALU Rolan Garosa!
Next articleOvaj horoskopski znak će imati najviše PROBLEMA tokom leta