FRUŠKA GORA: Veliki uspeh naših vinarija na ocenjivanju u Mađarskoj

Pixabay
Oglas

Dva vina sa Fruške gore osvojila su velike trofeje na međunarodnom ocenjivanju vina od najvažnije autohtone sorte centralne Evrope, održanom u Mađarskoj.

U gradiću Nadaš u mađarskoj regiji Seksard održano je veliko ocenjivanje vina od grašca, u organizaciji pečujskog vinskog magazina Pecsi Borozo. Vina iz Srbije postigla su veliki uspeh na ovom ocenjivanju: od 13 vina koliko je poslato na takmičenje na kome je degustirano ukupno 130 vina, dva su osvojila trofeje, uz šest zlatnih i četiri srebrne medalje!

Na takmičenje su prispela vina iz pet zemalja: Mađarske, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Češke i Srbije. Vina su ocenjivala dva međunarodna panela sudija, koje su dodeljivale ocene na skali od 100 poena, i to u tri kategorije – mirna, penušava i slatka vina od grašca.

Dva vina iz Srbije osvojila su trofeje u kategorijama penušavih, odnosno mirnih vina: Dina brut 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, i već čuveni Grašac White Reserve 2012 kuće Vista Hill iz Šida. Hrvatsko vino Graševina ledena berba 2018 iz Kutjeva proglašeno je za najbolje u kategoriji slatkih vina, a najbolje ocenjeno oranžno vino je grašac iz 2015. godine vinarije Pécsi Egyetemi Borbirtok iz Pečuja.

Takmičenje na kome je Srbija osvojila ogroman uspeh izuzetno je važno za razvoj i promociju najrasprostranjenije autohtone sorte srednje Evrope. Naši vinari, posvećeni traganju za punim potencijalima ove sorte koja je i za našu zemlju od ogromne važnosti, pokazali su da je Fruška gora tle na kome grašac daje izvanredne rezultate. Isto važi i za Slavoniju kao i za hrvatski Srem, gde se u nekoliko vinskih centara oko Kutjeva, Erduta, Iloka i u Baranji prave odlična vina od grašca. U okolini Balatona prave se izvanredni, puni i mineralni grašci, a Austriji su glavni aduti slatka vina iz probirnih i ledenih berbi.

Ovogodišnje ocenjivanje još jednom je potvrdilo da je grašac sorta od koje se mogu stvarati velika vina, rame u rame sa najboljim svetskim sortama, i to u širokoj paleti stilova, od penušavih i mirnih do predikatnih slatkih vina.

Ko je bio Grk Zorba?

Previous articleSrbija večeras protiv Luksemburga u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo
Next articleNa granici otkriveno 53 kg marihuane, dvoje ljudi uhapšeno