Folksvagen ne planira otvaranje pogona u Srbiji

Volkswagen
Image by renehesse from Pixabay
Oglas

Kompanija Folksvagen (Volkswagen) trenutno ne planira da otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji, izjavio je za današnji broj lista Politika direktor za komunikacije automobilskog giganta Robin Ašhof, povodom spekulacija u domaćim medijima da se sa ovim nemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike u Srbiji.

List podseća da srpski zvaničnici trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da u Srbiji otvore proizvodnju što je u javnosti ponovo vratilo u igru Folksvagen sa kojim je pre pandemije bilo reči o eventualnom otvaranju fabrike u Šumadiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovoga puta nije otkrio imena, već je samo naveo da se sada razgovara jednim svetskim i jednim evropskim proizvođačem.

Kako je naveo list, Folksvagen je 2019. bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio Passat, Superb i Škodu, a za investiciju od 1,3 mlrd EUR borilo se više zemalja regiona – Srbija, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija.

Izbor je ipak zbog veličine tržišta pao na Tursku, od koje je nemačka kompanija ubrzo odustala zbog pada tražnje za novim automobilima, uzrokovanog pandemijom virusa korona, te odlučio se za proizvodnju električnih automobila u Kini.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je za Politiku da je u ovom trenutku malo verovatno da će Folksvagen u Srbiji pokrenuti proizvodnju autombila, napominjući da ne zna sa kim je predsednik Srbije razgovarao i kakvim informacijama raspolaže.

– Uzimajući u obzir sa kakvim problemima se suočava automobilska industrija u Nemačkoj, nisam siguran da neko trenutno razmišlja da negde dislocira fabriku. Naravno, možda se misli o skraćenju lanca snabdevanja i u tom slučaju bi kod nas mogli da proizvode neke komponente, ali da se sklapaju vozila, male su šanse“, rekao je on za Politiku i dodao da „uopšte ne očekuje da Srbije dobije fabriku, tipa „Fijat“, da ovde sklapa automobile“.

Savić je ukazao i da je brodski prevoz sve skuplji, pa ono što dobijaju u Kini zbog jeftine radne snage možda bi mogli izgubiti na prevozu, pa bi to mogao da bude razlog zbog čega neka fabrika odluči da dođe u Srbiju.

(ekapija.com)android aplikacija
Previous articleMađarski proizvođač aviona Magnus Aircraft otvorio firmu u Srbiji
Next articleTeška saobraćajna nesreća na putu Novi Bečej-Kumane, ima povređenih (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here