Fejsbuk i Instagram se povlače iz Evrope?

Pixabay
Irska komisija za zaštitu podataka prošlog meseca je donela odluku prema kojoj Facebook privatne podatke svojih korisnika iz Evropske unije ne bi smeo da „prebacuje“ u SAD, već bi morao da ih čuva na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada.

Ako zaista dođe do primene te odluke, posledice po korisnike i brojne kompanije u Evropi bi mogle biti nesagledive, objašnjavaju iz Facebooka u tužbi koju su podneli Visokom sudu u Irskoj, piše Telegraf.

U tužbi, koju je podnela Facebookova šefica za zaštitu podataka u Irskoj Ivon Kanan, navodi se da u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli da nastave sa pružanjem usluga Facebooka i Instagrama u EU.

To bi, ukratko, značilo povlačenje te dve popularne društvene mreže sa više od 400 miliona evropskih korisnika iz zemalja EU. Ona je posebno naglasila da su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi evra.

Iz Facebooka podsećaju i da brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD, ali da je irska poverenica za zaštitu ličnih podataka Helen Dikson izdvojila samo Facebook i donela odluku koja se odnosi samo na Zakerbergovu kompaniju.

Iz Facebooka su medije naknadno objasnili da najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije pretnja kojom žele da izvrše pritisak na regulatorna tela da promene svoju odluku, već naglašavaju da se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD. Ako nema tog transfera podataka, Facebook neće moći da nudi svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji.

Poslednje tri cifre vašeg broja telefona otkrivaju šta vam fali u životu

 

Autor: Telegraf