FANTASTIČAN TRIK ZA DOMAĆICE: Ovako ćete najbrže spremiti AJVAR (recept)

SHARE
Shutterstock

Sastojci:

vojvodinainfo

5 kg paprika
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog sirćeta
2,5 l vode
3 kašike soli
3 kašike šećera
1 kašika bibera u zrnu

Priprema:

  • Operite patlidžane i papriku.
  • Papriku očistite od semenki i sve naseckajte na kockice.
  • U lonac s hladnom vodom stavite sirće, so, šećer, biber u zrnu i feferone.
  • Kad voda provri, stavite paprike na kockice i patlidžane da ponovo provri.
  • U zavisnosti od veličine lonca, količina paprike i patlidžana ohladiće ključalu vodu, a kad ponovno provri nakon 2 do 3 minuta izvadite patlidžane i papriku, te ih stavite na stanu da se ohlade.
  • Postupak ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuvaju.
  • U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, stavite u lonac (najbolji plitki, a širok), dodajte ulje i kuvajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mešanje.
    Možete da stavite i u rernu na 180 Celzijusa i pecite tri i po sata.
  • Na svakih pola sata potrebno izvadite iz rerne i promešajte.
vojvodinainfo