Falsifikatori i dalje najviše varaju sa novčanicom od 1.000 dinara

Pixabay
Oglas

Među ukupno 4.042 komada falsifikovanih novčanica, koliko je otkriveno u periodu od januara do septembra ove godine, najzastupljeniji su dinari, a omiljena novčanica falsifikatora, sudeći po poslednjim podacima Narodne banke Srbije i dalje je novčanica od 1.000 dinara.

U postupku ekspertize novca primljenog pod sumnjom da je falsifikovan, otkriveno je 2.332 komada lažnih dinara, a u strukturi otkrivenih falsifikata, dominantno učešće imaju falsifikovane novčanice apoena od 1.000, čak 54,37%, dok je 27,62% novčanica bilo od 2.000 i 16,51% vrednosti od 500 dinara.

Procentualno izraženo, apoeni od 1.000 i 2.000 dinara zajedno čine 90,15% falsifikata gotovog novca u domaćoj valuti. Ako se uporede otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju, vidi se da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno 4,74 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, odnosno na milijardu dinara u opticaju, otkriveno je 8.124 dinara falsifikovanog novca.

– Posmatrano po broju komada, najveći je udeo novčanica domaće valute, i to 2.332 komada (57,69%), zatim 1.166 komada američkog dolara (28,85%), 452 komada evra (11,18%) i 92 komada ostalih valuta (2,28%) – navode u Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama Sektora za poslove sa gotovinom NBS.

Izraženo na osnovu vrednosti u dinarima, dominantan je udeo otkrivenih falsifikovanih novčanica američkog dolara, i to u iznosu od 10,9 miliona dinara (53,31%), zatim evra u iznosu od 5,4 miliona dinar (26,17%), pa domaće valute od 2,8 miliona dinara (13,87%) i na kraju ostalih valuta u iznosu od 1,4 miliona dinara (13,14%). Ukupna vrednost lažnog novca koji je pronađen i prijavljen NBS u prvih devet meseci ove godine bila je 20,5 miliona dinara, odnosno oko 174.000 evra.

Falsifikatori sa 100 prešli na 50 i 200 EUR

U periodu od januara do septembra, u postupku ekspertize novčanica primljenih pod sumnjom da su falsifikovane, otkriveno je 1.710 komada falsifikovanih stranih novčanica.

– Od 452 komada falsifikovanih novčanica evra najviše je bilo apoena od 50 i 200, što se razlikuje u odnosu na ranije godine, kada je apoen od 100 EUR bio zastupljeniji od apoena od 200 EUR – navode u NBS.

Prema podacima iz izveštaja, otkrivene su 54 novčanice od 100 EUR , 115 od 200 EUR i čak 256 od po 50 EUR.

Otkriveno je i 1.166 komada falsifikata američkog dolara. Inače, tokom godina primetno je da je među falsifikovanim novčanicama američkih dolara dominantno učešće apoena od 100 USD.

Osim dinara, evra i dolara koji sa najvećim procentom učestvuju u broju lažnih apoena, pronađeno je još 92 komada falsifikovanih novčanica pet valuta. U pitanju su 24 novčanice konvertibilne marke, tri švajcarska franka, četiri nemačke marke, jedna švedska kruna i 60 komada hrvatske kune.

Varaju i na sitno

Najnoviji izveštaj Narodne banke pokazuje da falsifikatori ne kopiraju samo nočanice u najvećim apoenima, već su im na meti i one manje vrednosti. Tako su, u prvih devet meseci 2021. godine, otkrivene i dve lažne novčanice od 20 dinara, tri od po 50 dinara, kao i 11 od 100 dinara.

Kada su u pitanju evri, pronađen je jedan „lažnjak“ od pet EUR, četiri od 10 EUR i 14 od po 20 EUR.

U Narodnoj banci Srbije napominju da je od početka godine urađena i ekspertiza 8.128 komada falsifikovanih novčanica evra u apoenima od 200, 100, 50 i 10, čija je nominalna vrednost bila 398.610 EUR, kao i 493 komada novčanica hrvatskih kuna apoena 1.000, što je nominalno 493.000 kuna. Njih je policija zaplenila pre puštanja u opticaj i zato nisu obuhvaćene pregledima ovog izveštaja.

U NBS kažu da ukoliko neko posumnja da je u posedu falsifikovanog novca, takav novac treba da odnese u najbližu policijsku stanicu ili banku.

Novac se zatim upućuje Centralnoj banci na ekspertizu kojom se utvrđuje da li je reč o falsifikatu ili originalnom novcu. Ako se radi o lažnom, NBS ga zadržava bez naknade, dok se originalni novac vraća podnosiocu. U oba slučaja onaj ko donese sumnjivi novac na proveru, dobija izveštaj o ekspertizi u kome se navodi da li je u pitanju original ili falsifikat.

Kako prepoznati lažnu novčanicu?

Poslednjih nekoliko dana u medijima se pojavila informacija o većoj količini falsifikovanih odnosno lažnih nočanica koje kruže među građanima, kao i da je najčešće lažirana novčanica od 1.000 dinara.

Direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja novčanica u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije, Miroslav Jeremić, naveo je za portal Mondo nekoliko bitnih faktora koje nam mogu koristiti za razlikovanje falsifikata od originalnih novčanica o čemu detaljnije možete pročitati u nastavku:

ZVUK – kvalitetniji papir koji se koristi prilikom izrade novčanica ima specifičan zvuk, kako je reč o zaštićenom papiru dobrog kvaliteta, dok je papir koji se koristi pri izradi falsifikata komercijalni papir lošijeg kvaliteta i samim tim ima drugačiji zvuk.

VODENI ŽIG – originalne novčanice imaju više zaštita, a jedna od njih je i vodeni žig koji se jasno vidi prilikom izlaganja svetlosti. Kod falsifikata vodeni žig je zamućen, nije jasan, a i često je pogrešan lik na istom.

GRB NARODNE BANKE – boja grba Narodne banke Srbije na originalnim novčanicama menja boju u zavisnosti od toga iz kog se ugla gleda, dok to nije slučaj kod lažnih novčanica.

DUBOKA ŠTAMPA – još jedan vid zaštite je i duboka štampa, koja se može proveriti tako što jagodicama prstiju prelazite preko glavnog motiva na novčanici – ako je hrapava originalna je, ako nije falsifikat je.

Ukoliko posumnjate da se u vašim rukama nalazi novčanica koja nije originalna, odnosno da je u pitanju falsifikat, trebalo bi otići u najbližu policijsku stanicu ili banku. Zatim se ta novčanica šalje na ekspertizu u NBS gde će se utvrditi da li je ispravna ili ne. Ukoliko se ispostavi da je reč o falsifikatu, ne postoji nadoknada, a ukoliko je novčanica ispravna, ista se vraća podnosiocu.

Previous articleHrvatski sud osudio prosjaka jer je tražio novac po kućama i govorio da je gladan
Next articleČemu i kome se dive horoskopski znakovi