EXIT: Poslednji poziv za planetu Zemlju

Predstavnica Grinpisa/Exit press
Onlajn panel diskusija „Poslednji poziv za planetu Zemlju“, na kojoj je Egzit okupio ugledna aktivistička imena iz polja zaštite životne sredine, organizovana je u petak, a strimovana preko Fejsbuk stranice festivala.

Ovu vrstu panela Egzit organizuje u okviru platforme „R:evolucija svesti“, čiji je cilj unapređenje društva i pokretanje tema od velikog značaja za razvoj pojedinca i čovečanstva u celini.

Učesnici su bili Anna Schoemakers (izvršna direktorka Grinpisa, međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine i zaštitu životinja), Hans Bruyninckx (izvršni direktor Evropske agencije za životnu sredinu) i Sophia Kianni (nacionalni strateg i klimatska aktivistkinja u globalnom pokretu, “Fridays for Future” Grete Tunberg, osnivač i izvršni direktor neprofitne globalne organizacije “Climate Cardinals”, istaknuti član međunarodnih ekoloških pokreta), dok je moderator panela bio Nemanja Milović (osnivač i urednik vodećeg srpskog sajta o klimatskim promenama klima101.rs).

„Moramo da sadimo drveće masovno, jer je to ono što našu Zemlju održava u životu. Uzimamo mnogo od šuma, a ne dozvoljavamo im da se samostalno oporave. Ako je pitanje na šta bi trebalo da se fokusiramo širom sveta, onda je to spašavanje šuma“, poručila je Schoemakers.

Bruyninckx je istakao da je od 1990. godine emisija negativnih gasova povećana za čak 65 odsto.

„Surova realnost je da nakon trideset godina pregovaranja o klimatskim promenama, mi nismo uspeli da spustimo tu krivu, ali moramo to da učinimo. Na globalnom nivou, ovo će morati da se učini zajedno sa socijalnim razvojem i sa ciljevima održivog razvoja, čime se bavila Agenda 21 iz 1992. godine. Ključno pitanje je šta moramo da učinimo radikalno drugačije u sledećoj deceniji što očigledno nismo uradili u prethodnih 28 godina”, kazao je Bruyninckx.

Kianni se usaglasila sa komentarom moderatora panela Nemanje Milovića, da je pandemija koronavirusa ljude vratila prirodi, ali i istakla moć mladosti, u kojoj je važno da se počne od mladog doba “obrazujući decu o vašnosti klimatskih promena kako bi na kraju mogli da postanu naučnici, politolozi i zaista deluju na procese.”

Veliki broj pratilaca striminga panela iz raznih krajeva sveta, od Indije, preko Sjedinjenih Američkih Država, do zemalja u regionu, pisali su u komentarima o stanju ekologije svojim državama i iznosili pozitivne reakcije na apele govornika koji su pozivali na očuvanje prirode.

Platforma “R:evolucija svesti” će i u narednim onlajn panel diskusijama okupiti neke od vodećih globalnih govornika, umetnika, naučnika, preduzetnika i aktivista sa ciljem diskusije o mogućim pravcima pojedinačnog i zajedničkog razvoja čovečanstva.