Exit: Doneli privredi 16,4 miliona evra

Foto izvor i prava: Exitfest.org

Festival Exit saopštio je da je ovogodišnjem izdanjem doneo privredi Novog Sada i Srbije rekordnih 16,4 miliona evra, te da je ostvario povećanje broja stranih posetilaca za 31 odsto.

Pozivajući se na istraživanje TIM centra iz Novog Sada, sprovedeno u formi ankete za vreme održavanja festivala, Exit je saopštio da je doneo novih 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije. Time je od osnivanja Exita domaća privreda ostvarila više od 180 miliona evra ekonomske koristi, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije, navedeno je u saopštenju.

Kroz kapije ovogodišnjeg Exita prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od 90 zemalja, a već prvog dana, kada su nastupili rok grupa The Cure i DJ Carl Cox, zabeležen je i novi rekord dnevne posete od 56.000 ljudi. Porast stranih turista za gotovo trećinu u odnosu na izuzetno uspešnu 2018. godinu, bio je gotovo ravnomerno podeljen između gostiju iz regiona, te Zapadne i Istočne Evrope. Zabeležen je i do sada najviši broj posetilaca sa drugih kontinenata, i to duplo više u odnosu na prethodne dve godine. Kao i proteklih godina, više od 90% stranih posetilaca Exita je u Novi Sad došlo zbog festivala, što je dokaz njegovog direktnog uticaja na turizam Novog Sada i Srbije, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima Exita, najviše stranih gostiju stiglo je iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Holandije i Bugarske, ali ih je bilo i iz veoma udaljenih i egzotičnih zemalja, među kojima su Brazil, Hong Kong, Indija, Kuvajt, Južna Afrika, Singapur ili Bahrein.

Foto: Exit

Najviše su trošili gosti sa drugih kontinenata – u proseku 615 evra, a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 600 evra po osobi. Kada se uračuna i domaća publika, posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 420 evra.

Ta brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koje ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji i slično).

Gotovo 70% (68.7%) turista je plaćalo smeštaj, od toga najveći broj je bio u iznajmljenim sobama, apartmanima ili stanovima (36.8%), te 11.8% u hotelima i 14.5% u hostelima.

Prema navodima Exita, i utisci publike su bili odlični, budući da je celokupna ocena festivala bila u rangu najboljih tokom gotovo 20-godišnje istorije, dok se 97% posetilaca opredelilo da im se mišljenje o Novom Sadu nakon posete festivalu popravilo ili ostalo isto. Od ukupnog broja anketiranih, čak 98% gostiju izjavilo je da će se sigurno ili možda vratiti na Exit festival.

Prosek godina posetilaca u toj anketi bio je 27 godina, što je najviši prosek do sada na Exitovim festivalima.

Objašnjenje za to je visokih 16,6% u kategoriji posetilaca preko 35 godina (prošle godine ih je bilo 6.9%), koje su privukli rok legende The Cure, Phil Anselmo i drugi izvođači iz segmenta programa planski namenjenog starijoj generaciji. Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 78% publike, dok je ove godine bilo za oko 10% više zaposlenih posetilaca nego uobičajeno.

„The Cure“ otvorio festival uz kišu i raspalio emocije (FOTO/VIDEO)

Gotovo polovina ispitanika je navelo program kao osnovni razlog dolaska na Exit, dok je trećina stranaca (33,9%) izjavila da je dolazak na EXIT bio odlična prilika za posetu Novom Sadu i Srbiji.

Istraživanje je radio novosadski „TIM Centar“, a rađeno je na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala, koji nije preciziran u saopštenju Exita. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti.

(SEEcult.org)