Evropski dan umetničkog stvaralaštava obeležava se 21. marta

Evropski dan umetničkog stvaralaštava
Galerija Matice srpske će obeležiti 21. mart kao Evropski dan umetničkog stvaralaštva 2018. (European Day of Artistic Creativity 2018), u saradnji sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput“.

Ova manifestacija održava se od 2013. godine u brojnim evropskim gradovima. Za ideju ima promovisanje kreativnosti i stvaralačkog rada kao jednog od osnovnih elemenata individualnog razvoja i kreiranja evropskog identiteta kroz različite sadržaje u muzejima, galerijama, javnim i privatnim institucijama kulture i umetničkim školama.

U Galeriji Matice srpske će od 10.00 do 20.00 sati učenici iz Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada kopirati umetnička dela iz stalne postavke Galerije Matice srpske koja su ih najviše inspirisala.

Kroz kopiranje, kao vežbu koja se negovala na umetničkim Akademijama u čitavoj Evropi tokom prethodnih vekova, budući umetnici uče o likovnim elementima, motivima i veštinama svojih prethodnika.

S druge strane, kroz ovu akciju organizatori pozivaju sve zainteresovane posetioce Galerije da se priključe inicijativi i da kroz svoju skicu dela koje im se najviše dopada prenesu svoj doživljaj umetnosti. Na ovaj način, želi se da se podstaknu kako deca i mladi tako i odrasla publika, da promišljaju i uživaju u umetnosti koja se čuva u Galeriji Matice srpske i da posvete jedan svoj dan umetničkom stvaralaštvu.

Takođe, ovom prilikom će u Galeriji će biti izloženi i digitalni radovi učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ koji su nastali kao rezultat sagledavanja određenih vizuelnih problema u okviru časova novijih predmeta Višemedijska umetnost i Računarska grafika i multimedija.