Evropska unija ukida pomeranje vremena

SHARE
pomeranje vremena
Evropska komisija dala je predlog da bi svaka članica EU do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje vremena biće 31. marta 2019. godine.

Članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Evropska komisija odlučila je u sredu 12. septembra da nakon tog datuma  pomeranje više neće biti moguće.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o računanju vremena. Ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku.

Ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

Biće potrebno i da se Srbija odluči za jedan od načina računanja vremena – letnji ili zimski.

Predlog zakona koji je trenutno u proceduri i treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, ima za cilj „da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremenom koje se koristi u Evorpskoj uniji“.

Odluku da ukine pomeranje kazaljki Evropska komisija donela je nakon ankete koja je sprovedena u 28 zemalja članica EU, a u kojoj se čak 84 procenata građana i građanki izjasnilo da ovu promenu podržava.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim potezom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.