Evropska Unija se ponovo zatvara?

Pixabay

Evropska komisija zatražila je pooštravanje mera za ulazak u Evropsku uniju.

Evropska komsija je u situaciji širenja novih sojeva koronavirusa i velikog broja novih infekcija pozvala da se izbegavaju i „snažno obeshrabre“ sva putovanja koja nisu neophodna.

U Briselu su danas zatražene dodatne mere na granicama kako unutar EU tako i na spoljnim granicama u cilju zaustavljanja širenja virusa.

„Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata“, kaže komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Ona navodi da se dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, u kojime je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Za građane EU i nosioce boravišnih dozvola testiranje će biti omogućeno pri dolasku, a formular o lokaciji putnika bi trebalo da postane univerzalan i obavezan.

Predlog Komisije uključuje dodavanje „tamnocrvene boje“ na postojeću epidemiološku mapu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti za oblasti gde je prisutan visok nivo infekcija, delimično izazvan novim sojevima virusa.