Evropa se maskira, Holanđani teraju kontru

Pixabay

Dok se u većini Evrope nalaže nošenje maski kako bi se suzbilo širenje zarazne bolesti COVID-19, u Holandiji i dalje nije preporučeno nošenje maski na javnim mestima. Holandski zvaničnici smatraju da efikasnost pokrivanja lica za suzbijanje zaraze nije dokazana, preneo je Politico EU.

Tamara van Ark, holandska ministarka zdravlja, rekla je da nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima i gradonačelnicima da „iz medicinske perspektive efikasnost maski nije dokazana, pa smo odlučili da ne uvodimo nacionalnu obavezu.“

Budući da je broj zaraženih u Holandiji na porastu, gde je prošle nedelje prijavljeno skoro 1,400 novih slučajeva, za 342 više nego u prethodnoj nedelji, gradonačelnici Amsterdama i Roterdama su prošle nedelje najavili uvođenje obaveznog nošenja maski u prometnim područjima tih gradova.

Van Ark navela je da su gradovi slobodni da “eksperimentišu sa merama,” što uključuje obavezno nošenje maski, ukoliko se smatra potrebnim.

Belgijski virolog Mark van Ranst upozorio je holandsku vladu da će morati da uvede obavezno nošenje maski u prometnim područjima ako Holandija želi da izbegne potpunu zabranu kretanja.

NovaEkonomija/Politico EU