Evo kako hranu pretvaramo u OTROV

Pixabay
Možda jeste savršen kuvar ali svejedno može vam se desiti da u kuhinji stalno pravite jedne te iste greške, a da toga niste svesni. Pred vama je nekoliko čestih grešaka, uz savete kako ih izbeći…
Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može biti takva. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se stvaraju hemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. Heterociklinki aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodonici su dve hemikalije formirane kada se meso sprema na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promene u telu koje će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. Ako se ne možete odreći pečene hrane, praktikujte spremanje na indirektnoj vatri. Na taj način će meso biti savršeno, bez izlaganja direktnoj vatri.

Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na primer krompir, prže na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se najviše koristi u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi opasnim hemikalijama. Iako studije do danas nisu potvrdile jaku povezanostizmeđu ove hemikalije i razvoja opasnih bolesti, bolje je „igrati na sigurno“ i smanjiti temperaturu tokom spremanja hrane.

Zagrevate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za srce ako se zagrevana visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrevanja“raspada“ i da zato vliki broj važnih sastojaka poput omega 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se takođe „raspadaju“ na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave ćelije u tijelu, kao i akrolein, koji se smatra veoma opsanim. Zato – pripazite na temperaturu.

(vijesti.me)