Evo kada se otvaraju SREDNJE ŠKOLE

Pixabay
Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da se nastava završava, a krajem maja se nastavlja sa redovnim aktivnostima uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme.

“U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena”, kaže ministar.

Ali, piše Blic, to ne znači da će svi maturanti doći u školu.

“Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima”, naveo je.

To praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Tokom epidemije bilo je formativno ocenjivanje, koje je oko 80 odsto đaka i nastavnika pametno iskoristilo, kaže ministar. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

Nakon ocenjivanja, naredna tri dana – 4, 5. i 6. jun, rezervisani su za polaganje velike mature.

“Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun kada je prijavljivanje za željeni fakultet”, naveo je.

Srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, “napuste” školu, naveo je.

“Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene”, istakao je Šarčević, prenosi Beta.

 

Izvor: Telegraf.rs/Beta