Evo kada će građanima Srbije biti isplaćen novi paket pomoći

Siniša Mali Foto: mfin.gov.rs
Vlada Srbije usvojila je novi, treći, paket ekonomske podrške od 249 milijardi dinara, kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi da bi ublažila negativne efekte pandemije korona virusa.

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika.

Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom 8. aprila. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

„Prijava će biti jednostavna preko sajta Poreske uprave. Uslov je da nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih, tri meseca nakon isplate poslednje minimalne zarade, kao ni isplate dividende“, rekao je Mali.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije. Isplata je april, maj i jun po 50 odsto minimalca i u julu ide ceo minimalac.

Takođe, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Kako je ranije najavljeno, sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica dobiće 600 evra po autobusu. Ova mera se sprovodi kroz 6 mesečnih isplata.