Erdogan čestitao pobedu predstavniku opozicije na izborima u Istanbulu

SHARE
Foto: EPA-EFE/AKIN CELIKTAS
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je sinoć kandidatu opozicije pobedu na izborima za gradonačelnika Istanbula navodeći da prihvata izborni rezultat glasanja nakon poništenja rezultata prvih izbora održanih krajem marta.
vojvodinainfo

Prema rezultatima, moj protivnik Ekrem Imamoglu vodi. Čestitam mu i želim mu sreću. Nadam se da će dobro služiti Istanbulu“, rekao je Jildirim novinarima.

Imamoglu (49) zahvalio je svojim pristalicama na skupu nakon prvih rezultata prema kojim je osvojio oko 54 odsto, a Jildirim 45 odsto glasova, javila je agencija AP.

Istanbul će prvi put u poslednjih 25 godina voditi stranka koja nije vladajuća.

Nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se ispred sedišta Republikanske narodne partije (CHP). Imamoglu je rekao da su glasači „zaštitili reputaciju demokratije u Turskoj prema kojoj gleda ceo svet“.

Erdogan je sa svoje strane vodio kampanju za Jildirima u Istanbulu gde je turski predsednik započeo svoju političku karijeru sredinom 90-ih godina.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) takodje je izgubila u Ankari na lokalnim izborima održanim krajem marta.

Poništavanje izbornih rezultata u Istanbulu na zahtev AKP-a, izazvalo je zabrinutost u svetu o stanju turske demokratije, kao i strahovanje kako će ta stranka na vlasti od 2002. godine prihvatiti bilo kakav izborni poraz.

Analitičari su ranije ocenili da će glasanje u Istanbulu biti test popularnosti za Erdogana koji je nedavno rekao da onaj ko pobedi u Istanbulu, pobedjuje u celoj Turskoj.

Autor: Beta

vojvodinainfo