Engleskinja i Holanđanin u Fruškogorju razvili etno-turizam! Glumci život u Londonu zamenili seoskim poslovima!

Oglas

Engleskinja Vivian von Abendorf (34) i Holanđanin Kalki Aporia (39), oboje diplomirani glumci Kraljevske pozorišne akademije u Londonu, zamenili su pre četiri godine život u metropoli spokojem Fruškogorja! U sremskom seocetu Bešenovački Prnjavor na imanju od 55 ari ovaj nesvakidašnji par razvija etno-turizam i pravi Dramski centar!

-Oboje smo glumci, ja sam pre Kraljevske pozorišne akademije diplomirala i književnost u
Londonu, sada držim i časove učenicima širom sveta onlajn. U Londonu smo se Kalki i ja na glumačkim i režiserskim poslovima upoznali i zavoleli. Nakon nekoliko godina zajedničkog života u prestonici odlučili smo se za ovaj poduhvat, za projekat seoskog turističkog domaćinstva i projekat kulturno-edukativnih radionica, „Balkan retreat“ i Balkan producentska kuća, priča Vivian von Abendorf, čija je majka, profesorka hemije, rodom iz Vršca, dok je otac Englez, psiholog.

Kada su 2017.godine stigli iz Londona u malo selo na Fruškoj gori predstavljali su pravu senzaciju za meštane Bešenovačkog Prnjavora!

Kupili su oronulu kućicu sa imanjem od 40 ari, koju su potpuno adaptirali i renovirali, dok su svom imanju pridodali dodatnih 15 ari, koje unajmljuju za plastenik i obor za svinje mangulice.

-Počeli smo sa idejom da ovdem na našem seoskom domaćinstvu, imamo organsku proizvodnju voća i povrća, ali smo u međuvremenu proširili na uzgoj mangulica. Pošto smo registrovali seosko turističko domaćinstvo ovde za turiste i za nas pravimo sokove od zove, nane, slatko, kompote, posetiocima kuvamo domaća jela sa gljivama, paprikaše sa piletinom, riblju čorbu sa šaranom, što oni sve obožavaju! Naše gazdinstvo nalazi se na turističkoj mapi Srema i Srbije, ali su nam za sada kapaciteti nedovoljni da prime sve zainteresovane, kaže Kalki, rodom iz holanskog grada Lurdena, koji se pored glume bavi i režijom i pisanjem dramskih komada.

Iskoristivši pauzu zbog Covida Vivian i Kalki prave dva apartmana za turiste sa četiri i dva
ležaja, i to sve sopstvenim sredstvima uz pomoć roditelja i prijatelja, očekujući i pomoć
države Srbije kroz projekte.

-Organizovani su nam dani, rad u plasteniku, hranjenje mangulica, pomoć majstorima u
proširivanju objekata, sređivanje dvorišta. Vivian drži časove književnosti onlajn, ja zasad ne pišem zbog ovih obaveza, zimi mi pogotovo puno nedostaje gluma, režija, probe i rad sa kolegama. Ove i prošle godine mali je zastoj zbog korone sa našim edukativno-kreativnim radionicama, ali su i turističke posete iz sveta stale. Inače, ovde je sve vrvelo od turista! Do prošle godine godine ugostili smo oko 300 turista iz 25 zemalja sveta, sa svih kontinenata, Konga, Kanade, Australije, Indije, Turske, Brazila, s ponosom pričaju Vivian i Kalki.

Dolaskom ovog neobičnog para malo fruškogorsko selo, zaboravljeno i skrajnuto sa turističkih tura, postalo je atraktivno ne samo za turiste i posetioce, već i same meštane i žitelje okolnih sela, koji mogu da uživaju u biskopskim predstavama , pošto su im Vivian i Kalki omogućili projekcije domaćih i stranih hitova pretvorivši napuštenu seosku školu u bioskop!

Autor: Vojvodina Info (Narcisa Božić)

Previous articleSubotica Business Run 23. septembra na Paliću
Next articleSrbin pokušao da ubije zemljaka u Francuskoj kod kog je bio u gostima