Elizabet Voren, nova kandidatkinja za predsednicu SAD

Foto: Reuters

Demokratska senatorka Elizabet Voren kandidovala se zvanično za predsednicu SAD u gradu Lorensu, u državi Masačusets.

Svoju kampanju za 2020. zasnovala je na populističkom pozivu na borbu protiv ekonomske nejednakosti i izgradnju Amerike „koja je dobra za sve“.

Elizabet Voren
FOTO: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Kako prenosi Glas Amerike, Voren je odlučno pozvala na promene, osudila stanje u kojem se našla srednja klasa, u situaciji u kojoj, prema njenim rečima ,,bogati ne moraju da polažu odgovornost, a svi ostali dobijaju premalo prilika za uspeh.“

Iznoseći konkretne političke predloge, od zdravstvenog osiguranja za sve, finansiranog iz budžeta, do eliminisanja vašingtonskog „lobiranja kakvo sada postoji“, Voren je izbegla da direktno napada predsednika Donalda Trampa.

Ona je svoju kandidaturu najavila u Masačusetsu, u siromašnom, industrijskom gradiću i to na mestu fabrike gde su pre oko 100 godina radnici, pretežno imigranti, stupili u štrajk.


Voren se već suočava sa problemima. U protekle dve nedelje se dva puta izvinila što se, na početku svoje karijere, u više navrata pozivala na svoj identitet pripadnice zajednice američkih starosedelaca. Ta tvrdnja je dala municiju republikancima i mogla bi da baci senku na njenu kampanju.

Trampova reakcija

Donald Tramp
Foto: EPA

Američki predsednik SAD, Donald Tramp oglasio se na Tviteru povodom vesti da se demokratska senatorka Elizabet Voren u subotu zvanično kandidovala za predsednicu, koristeći za nju nadimak Pokahontas.

,,Danas je Elizabet Voren, koju ponekad nazivam Pokahontas, ušla u trku za predsednika. Da li će ona učestvovati kao prvi predsednički kandidat američkih starosedelaca ili je odlučila da se to, nakon 32 godine, ipak više toliko ne isplati? Vidimo se na RUTI kampanje, Liz!„, poručio je Tramp na ovoj društvenoj mreži.