Electric Vehicle Days 9. i 10. septembra u Novom Sadu

automobil
Image by Mikes-Photography from Pixabay
Oglas

Na Novosadskom sajmu će 9. i 10. septembra biti održana manifestacija „Electric Vehicle Days“ na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća na polju razvoja električnih automobila i uopšte elektromobilnosti.

Reč je o pionirskom poduhvatu i prvom takvom sajmu u Srbiji, izjavila je Sanja Miković, direktorka manifestacije „EV Days“ iz kompanije Nina Media, koji su organizatori zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada.

– Osim izlagačkog dela, gde će kompanije predstaviti svoje proizvode, organizujemo i šest panel diskusija o izazovima s kojima se predstavlja ova industrija. Očekujemo i veliki broj studenata za koje smo pripremili i određeni izazov u rešavanju određenih tehničkih zadataka i u saradnji sa kompanijama koje učestvuju na sajmu pobednici će imati određene benefite – kazala je Mikovićeva na konferenciji za novinare.

Prema rečima profesora Borisa Dumnića sa FTN, tema elektromobilnosti zaokuplja pažnju čitave naučne javnosti, kao i poslovne zajednice u svetu, a puno je pitanja na koja treba odgovoriti.

– Nije reč samo o razvoju električnih i hibridnih automobila, već i o infrastrukturi za punjenje, odakle dolazi električna energija za pokretanje, izrada softvera i njihova bezbednost i još mnogo pitanja o kojima na ovoj manifestaciji želimo da potražimo odgovor ili makar počnemo diskusiju – istakao je Dumnić.

Ovu sajamsku manifestaciju podržao je i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

– Za nas je važno da idemo u korak s vremenom i tehnološkim dostignućima, a ideja nam je upravo da povežemo korisnike naših subvencija za preduzetnike, a podsetiću da smo u privredu Pokrajine plasirali 300 miliona dinara u ovoj godini, sa velikim kompanijama iz oblasti elektromobilnosti kao privredne grane budućnosti – rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pokrajinski sekretarijat i Novosadski sajam potpisali su još u martu protokol o saradnji za pružanje podrške privrednicima s novim idejama i naprednim tehnologijama i pre ovog sajma već je organizovano nekoliko onlajn sajmova preduzetništva.

Partneri manifestacije „EV Days“ su i Mašinski i Elektrotehnički fakulteti iz Beograda, a želja organizatora je da se održi i svake naredne godine, kao i da što pre okupi i izlagače iz regiona i cele Evrope i preraste u međunarodni sajam.

(ekapija.rs)

android aplikacija
Previous articleČuvena italijanska porodica ugostitelja dolazi u Srbiju – Nove investicije
Next articlePrijava protiv 62-godišnjaka zbog prodaje oružja