EKSPLOZIJA KORONE NA JESEN?!

Foto: Syaibatulhamdi/pixabay.com
Oglas

DOK Velika Britanija zbog porasta broja novozaraženih virusom korona odlaže dalje ublažavanje mera za mesec dana, a sa skokom zaraženih suočava se i Rusija, Francuska je izašla na „zelenu granu“ sa manje od 2.500 novih slučajeva dnevno.

Iako broj zaraženih opada i u Srbiji, pitanje je – treba li se plašiti povratka „eksplozije“ virusa na jesen?

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da u Velikoj Britaniji, čija je Vlada prijavila 11.007 novozaraženih, što je najveći dnevni broj od 19. februara, prevladava novi indijski, delta soj virusa koji je nešto zarazniji od prethodnih sojeva i podseća da je vakcinacija i dalje osnovna mera u zaštiti od širenja epidemije.

Treba li se plašiti „eksplozije“ virusa na jesen

On napominje da je tačno da u Evropi generalno, a naročito u Srbiji opada broj obolelih, ali kako kaže, postoji nešto što je ipak zabrinjavajuće i ukazuje da još nije došao trenutak za opuštanje.

– Kod nas sve polako ide na bolje, međutim taj broj opada i u susednim zemljama koje imaju nekoliko puta manji obuhvat vakcinacije i manji procenat vakcinisanih nego mi. To znači da sveobuhvatna vakcinacija u Srbiji nije jedini faktor koji utiče na pad broja novoobolelih, pa to što na pad broja zaraženih u Evropi i kod nas očigledno deluje još nešto osim vakcinacije, a što je za sada nepoznato, jeste nešto što me muči i zabrinjava – kaže Petrović.

Ipak, kako dodaje, sa vakcinacijom treba nastaviti, naročito populacije mlađe od 30, odnosno 25 godina.

– Ako kod nas dođe taj indijski soj virusa on će preko leta da tavori, da bude nevidljiv kod tinejdžera i dece školskog uzrasta koja će se asimptomno zaražavati i dalje prenositi lanac infekcije od jednog do drugog. Oni će, dakle, održavati, „čuvati“ virus do jeseni, a kada dođe hladnije vreme, grejna sezona i kada se đaci skupe u učionicama, a studenti u fakultetskim salama, onda će najverovatnije krenuti novi talas i povećanje broja obolelih. Naravno, nadamo se da će taj talas biti daleko manji od prethodnih – navodi Petrović.

Previous article„Sremska kulenijada“ – Poruka za takmičare
Next articleKORONA IZVEŠTAJ: Registrovano 60 novozaraženih, preminule 4 osobe