,,Eko Hemiku“ ukidanje dozvole za rad

Ilustracija/Pixabay
Analizom opasnog otpada koji je novosadska firma „Eko Hemik„, kršeći propise, uskladištila u dvorište bivšeg „Hamika“ u Kikindi, ovoj firmi će najverovatnije biti oduzeta dozvola za rad koju joj je u julu 2017. godine izdao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Kako je za „Novosti“ izjavio Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, takva mera uslediće zbog ugrožavanja životne sredine.

– S obzirom na to da je novosadska firma, kao operater, postupala sa otpadom na način koji je mogao da ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi, zakonom je predviđeno oduzimanje dozvole. Ova firma je prekršila propise, jer je imala dozvolu za odlaganje opasnog otpada samo u jednom objektu koji je zakupila na toj lokaciji, i to do 10 tona dnevno ili najviše 500 tona godišnje. Međutim, krajem maja inspekcija je tamo zatekla oko 300 tona opasnog otpada u zatvorenom i otvorenom prostoru. To znači da su mimo dozvole i zakona opasne materije odložene na otvorenom prostoru – objašnjava Erceg.

Analizama koje je uradio Institut „Mol“ iz Stare Pazove utvrđeno je da je u bivšem „Hemiku“ uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, zatim pesticidi, filteri od ulja iz automobilske industrije, organski opasani otpad u čvrstom i tečnom stanju, kojem ne može da se utvrdi poreklo, neorganski otpad…

– Obaveza operatera jeste da, po nalogu inspekcije, sa ove lokacije ukloni opasni otpad, a nalaganje mera sledi – kaže Erceg.

Protiv V. B. (25), kao odgovorne osobe u „Eko hemiku“, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Nakon saslušanja, ovoj osobi je bio određen pritvor, ali je 7. juna kikindski sud ukinuo pritvor te se osumnjičeni brani sa slobode. Tužilaštvo u Kikindi vodi dalju istragu.

Autor: Novosti