Egipatski arheolozi pronašli grobnice stare pet hiljada godina

Image by Varun Kulkarni from Pixabay

Egipatski arheolozi koji rade na delti Nila otkrili su desetine retkih predinastijskih grobnica datiranih u period pre nego što su egipatska faraonska kraljevstva prvi put nastala pre više od pet hiljada godina.

Takođe su pronašli grobnice u blizini iz kasnijeg perioda Hiksosa (1650. do 1500. p.n.e.), kada su zapadnoazijski migranti zavladali zemljom, okončavši period egipatskog Srednjeg Kraljevstva.

Nalazi u provinciji Dakahlia severno od Kaira mogli bi rasvetliti dva važna prelazna razdoblja u drevnom Egiptu, rekli su egiptolozi, prenosi Reuters.

Pronađeno je 68 grobova iz perioda Buto koji je započeo oko 3300. p.n.e. i pet iz razdoblja Naqada III, neposredno pre pojave prve egipatske dinastije oko 3100. p.n.e., navodi se u saopštenju ministarstva turizma i antikviteta.

– Ovo je izuzetno zanimljivo groblje jer kombinuje neka od najranijih razdoblja egipatske istorije s drugom važnom erom, vremenom Hiksa. Egiptolozi rade na tome da shvate kako su Egipćani i Hiksosi živeli zajedno i u kojoj su meri ovi poprimali egipatske tradicije – rekla je Salima Ikram, egiptologinja sa Američkog univerziteta u Kairu.

 

(eKapija.com)