EGIPAT počasni gost beogradskog sajma knjiga

Pixabay
64. Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod sloganom „Pismo = Glava„, otvoren je na Beogradskom sajmu, gde će se posetiocima do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača.

Književnik Milovan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti.

Takođe, on je najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa, za koliko se smatra da ih je sada u svetu. Plan treba da se realizuje u periodu od 2020. do 2030. godine, i na jednom od narednih sajmova knjiga da se organizuje izložba rukopisnih knjiga.

Pisci Srbije sa naučnim i kulturnim institucijama, uz pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova zatražiće povratak rukopisa. Ali, imajući u vidu egipatsko i grčko iskustvo kada je reč o vraćanju svetski značajnih artefakta u matičnu kulturu, mi ćemo tražiti digitalne kopije sa ciljem da se istraže„, kazao je Vitezović.

Egipat počasni gost sajma

U ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma knjiga, prisutne je pozdravio predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, predavač književne kritike, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu i gostujući profesor na Univerzitetu Nindžia u Kini Haitam Al Haj Ali. On je ocenio da je knjiga putokaz za početak saradnje za dve zemlje u oblasti kulture, a da je književna razmena oslonac za izgradnju trajne komunikacije između dva naroda.

Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.