E, pa ovako je bilo sine“

Bilo da ste rođeni sredinom osamdesetih ili početkom devedesetih godina, sigurno je da ste odrasli uz priče o tome kako je u Jugoslaviji, onoj velikoj od šest republika, mogli da spavate na klupi u parku, a da vas niko ne pokrade ili dira. Poštenje i predusretljivost koje je vladalo tada, kroz priče naših roditelja, išlo je od sitnica, do nama danas gotovo nepojmljivih stvari.

Jedno od najslikovitijih objašnjenja o „slatkom životu“, povezanosti nacija i lakoći življenja u Titovoj Jugoslaviji, ponovo je aktuelno na društvenim mrežama. Kako život čine sitnice, narod nekako najbolje pamti one situacije u kojima su im u nevolji ruku pružale nepoznate osobe iz svih zemalja tadašnje republike, o čemu na slikovit način govori jedan poster u kojem je kroz jedan primer i naraciju, objašnjeno kako je to bilo živeti u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Kako je bilo u Jugoslaviji

„I, tata, kako je to bilo živeti u Titovoj Jugoslaviji“, glasi uvodni tekst ispod kojeg se vidi slika narandžastog Fiće, jednog od simbola države koje više nema.

„Kako je bilo? Odeš u Srbiju, odeš u Hrvatsku, ma u pi*ku materinu odeš…. Stane ti Fića. Nema to ko vi danas mobilni, već kucaš ljudima na noću na vrata. Oni otvore, odu da traže majstora, naseku šunke, iznesu rakije, prespavaš kod njih. Eto, sine kako je bilo u Jugoslaviji“, piše na kraju objave.

 

(Blic.rs)