Dve užasne slike iz Bačke i Banata: Umesto provoda lomljava, a umesto prirodne lepote smetlište

Foto FB: Naša Bela Crkva
Oglas

Poslednji meseci su takvi da smo „osuđeni“ da više boravimo u svojim kućama, naseljima, selima, blokovima. Ali, umesto da učinimo nešto lepo za svoj kraj, sve češće svedoci smo bezumne destrukcije i primitivnog ponašanja. Lomljava, đubre, škrabotine, polomljeni znaci i stanice…

I, svi će se ograditi. Ali to jesmo mi i to jeste naše ponašanje. Jer, dok se čudimo i kudimo, osuđujemo i negodujemo, sa tim istim vinovnicima pijemo kafu, družimo se, živimo u istoj kući… Nekako, kada vidimo ružu sliku, naljutimo se, okrenemo, i zaboravimo.

Ili, pak, fotografišemo i objavimo na društenim mrežama. Bar nešto…

Na fejsbuku je tako osvanula sramota koju je za sobom ostavila grupa, verovatno mladih, koja je jednu noć provela u centru novosadskog sela Stepanovićevo.

Поштовани суграђани у току ноћи су несавесни омладинци починили лоше дело рушећи украсне лампе и ломећи младице садница….

Posted by Stepanovićevo on Петак, 31. јул 2020.

Nemamo svedoke ovog događaja, samo posledice. Ali, ne treba mnogo mašte da se oživi slika lomljave u selu: Grupa mladića u punoj snazi, uz malo alkohola i mnogo više lažnog samopouzdanja, ne znaju šta će sa viškom energije, pa reše da polome sve što vide pred sobom. A onda, smeh, osećaj dominacije i nadmoći u zagrljaju ega koji raste.

– Poštovani sugrađani. U toku noći su nesavesni omladinci počinili loše delo rušeći ukrasne lampe i lomeći mladice sadnica. Uviđaj je u toku. Počinioci će odgovarati krivično i materijalno pred zakonom. Molimo savesne građane našeg mesta da obrate pažnju na nedolično ponašanje pojedinaca i prijave nadležnim organima. Uređenje našeg mesta donosi prijatnu atmosferu svima nama i daje pozitivan utisak prolaznicima kroz naše mesto – piše na fejsbuk stranici.

Usledili su, naravno, burni komentari.

– Roditelje po džepu, a omladince što su to uradili da očiste i poprave sve što su napravili, i naravno objaviti na stranici da svi znamo ko je – napisala je jedna meštanka.

– Ove vandale treba strogo kazniti i javnosti prezentovati njihova imena. Stepanovićevo je oduvek imalo čestite mlade ljude, bilo je i onih drugih, ali malo, a ovako nešto na simbolu sela da urade-to samo mogu debili, narkomani ili oni konjima ovo selo ne znači ništa. Iz tih razloga obelidaniti imena i pored krivične prijave i nadoknade štete, neka to bude pečat i bruka za roditelje koji hrane ovakve bitange – komentar je jednog gospodina. A možda je baš on jedan od tih roditelja…

Kod Bele Crkve su problem napravili malo stariji građani. Imali su viška smeća, pa su ga istovarili pokraj jednog jezera u Kusiću.

– Koliko go*no od čoveka trebaš biti da istovariš smeće iz svoje kuće pored prelepih jezera kakva se nalaze kod sela Kusić? Koliko go*no? – stoji u komentaru objave.

Еколошки фашизам‼️Мрзитељи и уништитељи животне средина‼️Зар ЈКП не износи смеће из Кусића два пута недељно⁉️

Posted by Белоцркванскa хроника on Петак, 31. јул 2020.

Plavetnilo jezera i blage padine koje spajaju Vršački Breg i Deliblatsku peščaru dobile su tako i dodatni „ukras“ – brda smeća. A izgleda da stanovnici Kusića dobro poznaju te koje zasipaju pogrdnim rečima.

– I onda me pitaju: „Pa zašto se svađaš?“ Pa. kako drugačije, mi koji živimo pored jezera svakodnevno idemo za tim go*nima i sakupljamo njihovo smeće…. stvarno go*na – jedan je od komentara.

Ovde je mnogo reči bilo o meštanima, ali pravi pakao je kada pustite izletnike na neko lepo mesto u Srbiji. A oni uživaju, rashlađuju se, baškare i onda odu kućama, a za sobom ostave flaše, kese, opuške. jer… njima to mesto više ne treba, otišli su kući, a koga je briga za prirodu? Uostalom, sve to voda odnese kad nadođe.

Foto: Facebook/NP Fruška gora

Te ružne navike tokom boravka u prirodi dobro znaju radnici NP Fruška Gora. Čim je prošlo vanredno stanje, imali su posla za ceo dan.

Autor: (M. Beljan)
Izvor: Telegraf.rs

Previous article10 fotografija za ljubitelje IRONIJE
Next articleDanas sunčano i toplo, 30 stepeni