Državna matura od 2022, uslov za fakultet umesto prijemnog

SHARE
Pixabay

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole održaće se u junu 2022. i fakulteti će je priznati za upis, umesto prijemnog ispita, konačna je odluka Ministarstva prosvete.

adsteam seo i izrada web sajta

Kako je potvrđeno „Novostima“ u Ministarstvu, polaganje mature, koja je bila predviđena za školsku 2020/21, pomereno je za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

U Ministarstvu smatraju da je za decu stresno da u kratkom roku imaju dva teška ispita i predlažu da profesori fakulteta budu uključeni u izradu maturskih zadataka.

Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje„, kažu za „Novosti“ u Ministarstvu.

Navode da će se fakulteti unapred opredeliti za nivo određenih predmeta, obaveznih ili izbornih, a nekima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja.

„Novosti“ navode i da je u Ministarstvu rečeno da će srednjoškolci imati više probnih ispita, odnosno dva pilot-projekta, u maju ove i maju sledeće godine, a probni ispit biće sproveden i u martu ili aprilu 2022.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa, a ispit će trajati četiri sata i održaće se istovremeno.

 

Autor: Novosti

adsteam seo i izrada web sajta